Всяка година пътуването по света става все по-достъпно – самолетните билети поевтиняват, можете да спите не в претъпкан хостел, а в дома на някой местен жител, организират се все повече безплатни обиколки от доброволци и т.н. Но как ли се чувстват местните в едни от най-популярните туристически дестинации? Предполагаме, че хем се радват заради раздвижването на икономиката им, хем направо не могат да понасят тълпите от досадни туристи... Доказателство за това са следващите туристически забрани, коитовече са в сила или предстоят да бъдат въведени съвсем скоро.

Ако планирате пътуване, задължително обърнете внимание на туристическите забрани, с които ви предстои да се сблъскате.

1. „Еднодневните“ туристи във Венеция трябва да платят такса

На жителите на този романтичен и древен град им е писнало от навалицата. Туристите буквално задръстват улиците и на местните им е трудно да се придвижват из града. Затова от 1 май ще трябва да платите такса, ако искате да влезете в града. Таксата е 3 евро, а ако се опитате да се измъкнете, могат да ви наложат глоба от 450 евро. Това важи за туристите, които идват в града само за един ден, а са отседнали в друг съседен град. Туристите, които са отседнали в хотел в самия град, така или иначе плащат градска такса, която е включена в нощувката им.

Мярката обаче беше критикувана от италианския министър на туризма. Въпреки това местните власти дори планират да покачат таксата на 10 евро след няколко години.

2. На плажовете във Филипините е забранено да пушите, да ядете и да строите пясъчни замъци.

Местните власти трябваше да затворят плажовете на остров Боракай за 6 месеца, за да могат да почистят всичкия насъбран боклук. Струвало им е 20 млн. долара, за да почистят пясъка и водата. Те са съгласни отново да допуснат туристи, но в ограничени количества и само ако пазят природата. На плажовете вече е строго забранено да се пуши, да се пие алкохол и да се яде. А природните места трябва да си останат такива, каквито са, така че и на възрастните, и на децата им е забранено да строят пясъчни замъци.

3. В Тайланд има глоба за използването на найлонови торбички.

На остров Ко Самет в Тайланд е забранено да използвате найлонови торбички или пластмасови контейнери. Новата забрана е въведена, защото островът бил пълен с боклук заради туристите: Около 1500 души посещават острова всеки ден и след себе си оставят торбички, бутилки и друг боклук.

4. В Бали може и да забранят разходките по бански.

Жителите на индонезийския остров Бали редовно се оплакват от туристите, които се разхождат навсякъде по бански и си правят селфита пред религиозните храмове. От миналата година местните власти сериозно обмислят дали да не забранят разхождането по бански във вътрешността на острова и да ограничат достъпа на туристи до свещените места.

5. В Русия броят на хостелите ще бъде намален.

През 2018 г. огромен брой „хостели“ отваря врати в Русия. Всъщност повечето от тези хостели са най-обикновени апартаменти в жилищни сгради, в които домакините са наслагали много легла във всяка стая. Съседите им обаче никак не били доволни от непрестанния шум и непознатите хора, които всеки ден влизали в блока им. Затова от тази година хостелите в жилищни сгради са обявени за нелегални. Туристите ще трябва да отседнат в хотел или в нормален хостел.

6. Само 300 души годишно ще могат да изкачат Еверест.

През последните години връх Еверест всъщност е доста популярна туристическа дестинация, а изчакването му става все по-улеснено. В резултат на това върхът се задръства с боклук, който никой не си прави труда да събере. През 2018 г. местните власти обаче наредиха почистване на върха и бяха събрани цели 8,4 тона боклук и екскременти. Затова се взе решение от 2019 г. Еверест да се изкачва само през пролетта и максималният брой на туристите да е 300 души. Освен това по протежението на върха ще бъдат поставени кошчета за боклук и тоалетни.

7. В Холандия е забранено на колоездачите да говорят по телефона.

Туристите в Холандия често се предвижват с велосипеди под наем и много от тях са свикнали да говорят по телефона, докато въртят педалите. Но от тази година говореното по телефона ще е забранено не само за шофьорите, но и за велосипедистите, а глобата за нарушителите ще бъде около 200 евро. Причината за въвеждането на тази забрана е много проста – инцидентите зачестяват с всяка изминала година.

8. Във Флоренция туристите не могат да ядат или да си почиват на улицата.

Всяка година Флоренция се посещава от 10 млн. туристи от цял свят. И в претъпкания град става нещо обичайно да наблюдавате как туристите седят по стъпалата на площадите или по улиците, похапвайки сандвичи. Местните власти решават, че тази гледка вреди на техния имидж, и от 2018 г. забраняват на туристите да ядат навън и да седят по улиците и стълбищата. Тази забрана важи само за 4 основни улици в центъра на града, а ако я нарушите, глобата е може да достигне 500 евро.

9. В Рим броят на туристическите автобуси е ограничен, а глобите за вандалите стават по-солени.

От януари тази година в центъра на италианската столица не могат да се движат туристически автобуси. По този начин местните власти искат да намалят шума и замърсяването на въздуха. В същото време глобите за вандалите, които отчупват парчета от Колизуема или си мият краката в градските фонтани, са станали по-сурови.

Добри новини: В Париж правилата вече не са толкова сурови.

Правилата в парковете винаги са били доста сурови. Например само в 77 от 490 градски парка е позволено да карате колело, да играете на фризби/волейбол или да си направите пикник. Днес обаче парижани и туристи могат да правят всички тези дейности в почти всеки парк. Но имайте предвид, че в някои паркове все още е позволено единствено да седите на някоя пейка и най-много да четете книга. Ако искате да седнете на тревата в някой парк, оглеждайте се за табели или вижте какво правят местните, за да не ви глобят.