Ние възприемаме традициите като нещо изконно и съществено в живота ни, но истината е, че традициите постоянно се променят – някои отмират, други се зараждат.

Кои са някои от остарелите семейни традиции, които все по-малко хора спазват? Отговор на този въпрос дават потребителите на Reddit.

1. Типичното предложение за брак

Освен че в днешно време все по-малко млади хора се женят, предложенията също невинаги са това, което бяха. Все повече двойки говорят открито за евентуален брак и до решението за сватба се стига по-скоро след откровена дискусия, отколкото след традиционно предложение, в което бъдещия младоженец пада на едно коляно.

По този начин се избягват много неловки ситуации, включително и тя да откаже, защото не е готова.

„Купих скъп пръстен на бившата ми приятелка, но беше сребърен, а не златен. Бяхме заедно от 5 години, но тя много се ядоса, защото ѝ изглеждал евтин. Каза ми доста неприятни неща и затова реших да скъсам с нея“, споделя един мъж за неговия неуспех.

2. Почерпката за новото жилище

Веднага щом си купите ново жилище, приятели, роднини и колеги почват да ви питат кога ще го полеете, кога ще ги поканите, кога ще направите купон... Ами ако изобщо не ви е до празнуване, защото в момента сте много зле с парите, а в гостната ви има само един матрак и два стола?

„Хората трябва да разберат, че в такъв момент нямаш време за гости и купони. Много хора в днешно време теглят кредити, за да си купят жилище, затова пестят пари и няма как да почерпят всички.“

3. Шаферките и шаферите на сватбата

„Не искам приятелите ми да се чувстват задължени да облекат или да купят определен тоалет за сватбата ми. Ако двойката иска да има шаферки и шафери на сватбата си, тя трябва да организира всичко, да наеми подходящи тоалети и да ги плати.“

Точно защото това е излишен разход, който обикновено се поема от младоженците, много двойки предпочитат да няма шаферки на сватбата.

4. Да имат деца веднага след сватбата

Ако една двойка е от дълго време заедно и особено пък ако вече са минали под венчилото, роднини и приятели започват да ги питат кога ще имат деца. Най-много подобни нетактични въпроси отнасят жените.

„Решихме да имаме дете 3 години след като заживяхме заедно. Накрая ни беше писнало да слушаме как това не е нормално, как трябва да имаме деца, как не е хубаво да сме само двамата. А ние просто чакахме съпругата ми да се дипломира и тогава да създадем семейство. Някои хора са много нетактични.“

Има женени двойки, които отлагат появата на детето заради финансови проблеми, други двойки не могат да имат деца, а трети просто не виждат децата като приоритет в момента. В крайна сметка това е тяхно решение, а останалите трябва да престанат да се бъркат в чуждите работи.

5. Да поканиш всички роднини на сватбата

След един определен момент приятели и роднини започват да те питат кога ще се жените, защото на тях им се ходело на сватба... Ами нека им се ходи! Днешните сватби стават все по-скъпи, а по презумпция се предполага, че трябва да поканиш всичките си роднини и приятели, иначе някой ще се обиди.

Все повече двойки обаче избират да имат скромна сватба в най-тесен кръг и след това да похарчат парите за дълго пътешествие или да ги спестят за общото им жилище.

6. Носенето на халки

Халките са символите на брака, но все повече двойки не носят халки след сватбата. Причините може да са различни – работата им не позволява да носят халки, не са им удобни, притесняват се, че могат да ги загубят...

„Изобщо не сме носили халките след сватбата. Общо взето ги купихме заради роднините ни. За нас доверието е по-важно от някакъв метал около пръста ти.“

И докато свалянето на халката преди е било важен жест, днес дори на таблоидите им е писнало да пишат коя омъжена дама се е появила без халка.

7. Показването на бебето скоро след раждането

При изписването на едно бебе често се събират много приятели и роднини, а след това всеки планира посещението си при младите родители.

Много хора обаче не се замислят, че точно през първия месец на майката едва ли е до това да посреща гост след гост. Лекарите също казват, че е по-добре семейните визити да се отложат през първите три месеца, защото имунната система на бебето е още слаба и то лесно може да се разболее.

8. Празнуването и помненето на всяка важна дата

„Забравих датата на годишнината от сватбата ни почти веднага и първата година забравих да купя подарък на жена си. Тя беше малко разстроена, но 6 години по-късно и на нея ѝ се случва да я забрави. Общо взето се сещаме само когато роднините ни се обадят да ни поздравят.“

Тази нова „традиция“ ни се струва много удобна за всички мъже, а?

9. Това да подслониш роднините си, ако ще идват в града

„Когато си купих малък апартамент, изведнъж се появи огромна камара от роднини, които искаха да живеят при мен „за малко“. След това със съпруга ми си купихме 3-стаен апартамент, защото не можехме да живеем с бебето в онзи малък апартамент и изникващите ми роднини. Решихме да дадем малкия апартамент под наем, за да плащаме вноските за новото ни жилище. В резултат на което роднините ми се разсърдиха и казаха, че сме стиснати егоисти.“

Когато домът ти е уреден, няма проблем да приемаш гости, но някои роднини и приятели могат да бъдат много нахални и това „за малко“ се превръща в години. Някога хората може и да са търпели такива използвачи, но в днешно време е съвсем уместно да кажеш в прав текст, че това „за малко“ може да е само седмица-две, докато „гостът“ си намери подходящо жилище.