Не можеш да спреш да гледаш бебето си в очите. Те са очарователни и абсолютно съвършени. Освен ако не се вгледаш по-отблизо и не забележиш, че нещо не е наред - красивите му очи изглеждат воднисти. Бебчо се събужда след дрямка, а в ъгъла на очите му откриваш твърд секрет. Дали нещо не е наред? Защо новородените имат влажни очи, когато не плачат и какво трябва да направиш по въпроса?

Причините за това може да са поленови алергии или очни инфекции, но най-вероятният виновник е блокиран слъзен канал. Въпреки наименованието си те не произвеждат сълзи, а ги „премахват”. От клиника Майо обясняват, че сълзите обикновено се насочват към носа през малки отвори във вътрешната част на клепачите близо до носа. При малките човечета слъзният канал може да не е напълно отворен и да не функционира през първите няколко месеца от живота им.

Д-р Уилям Сиърс, известен педиатър, казва, че почти половината от бебетата в практиката му са имали подобен проблем. Д-р Мишел Бишоф, педиатър в Канада, обяснява, че понякога може да не забележиш ефекта на блокираните слъзни канали до седмици или месеци след раждането. При някои деца проблемът може да е само с едното око, но това се случва рядко, казва д-р Стефани Лиу, семеен лекар в Канада в статия в Today's Parent.

Това означава ли, че трябва да отидеш при лекаря, за да не влошиш зрението на наследника си за цял живот? Абсолютно не. Понякога проблемът се разрешава от само себе си, но ще бъдеш по-спокойна, ако го обсъдиш с педиатъра. Има някои неща, които можеш да направиш и у дома. Д-р Сиърс съветва секретът да се почисти и избърше внимателно с чиста и мека кърпа. После с добре измит пръст масажирай нежно ъглите на очичките, които са най-близо до носа, където са слъзните канали. Важно е да движиш пръста си в полукръг от ъгъла на окото навътре към носа. Той препоръча това да се повтаря 5 или 10 пъти, шест пъти на ден и да се превърне в рутина. Д-р Лиу предупреждава, че по време на масажа от нослето може да излезе секрет, но това е напълно нормално и не е повод за тревога.

Някои майки препоръчват да се пръсне малко кърма в окото на бебето, за да се отворят каналите. Според канадско издание няма нищо лошо в това, макар че няма доказателства, че този метод работи. Според няколко проучвания има леко намаляване на бактериите с прилагането на кърма, но нищо не показва, че блокираните канали ще се отворят. Д-р Сиърс е по-окуражителен и смята, че от кърмата има ефект подобен на антибиотик: „Всяка капка мляко съдържа милиони бели кръвни клетки, болкоуспокояващи и естествени антибактериални вещества.”

Все пак има вероятност влажните очи да са резултат от полен, други пренасяни по въздуха алергии или конюнктивит, въпреки че при тях се наблюдава зачервяване. Ако смяташ, че това може да се случи, поговори с лекаря, за да разбереш дали има нужда от допълнително тестване. Причината може да се окаже и проста - чужд предмет, като например мигла, да дразни окото на бебчето.

Добрата новина е, че всички тези проблеми са временни и слъзните канали се оправят сами. Затова не спирай да гледаш в очарователните бебешки очички и знай, че сълзенето е нормално.