Това изображение накара хиляди хора да се чудят какво точно виждат.

Въпреки че няколко проучвания доказват, че изкуството е в състояние да намали нивото на стреса, който изпитваме, смеем да твърдим, че може да се получи и точно обратния ефект, ако всъщност не можем да разберем какво е нарисувано.

Забавно е как публикуването на простичък образ във Фейсбук може да провокира буря от човешко любопитство. Но точно това се случва, когато Савана Руут споделя въпросната рисунка в социалната медия, опитвайки се да разбере какво е изобразено на нея. Резултатът – повече от 35 000 реакции, повече от 17 000 коментара и над 7000 споделяния.

Е, а вие какво виждате?

Не че се хвалим, но ние забелязахме доста бързо това, което е невидимо за някои, а именно един леко намръщен каубой.

Други обаче, са видели някои доста диви неща. Като например папагал, прилеп, комар, торнадо, "странен Ти-Рекс дракон с призрачна мъгла излизаща от корема му" и какво ли още не...

Ако все още не виждате каубоя, веднага ще ви помогнем -  „крилата” от двете страни на изображението са периферията на шапката му, долната част е брадичка, а останалата част от лицето е оставена наполовина в бяло, а другата част е изрисувана с черно.

Защо се случва да виждаме различни неща? Научно доказано е, че когато хвърляме един бърз поглед, мозъкът се старае да прави извод, въз основа на ограничено количество информация, като пресява различни възможности и намира най-добрата интерпретация спрямо опита и времето, които има. Това съвсем естествено може да доведе до грешно възприемане на образа и приемане на несъществуващите неща за действителни. Така че, Ти-Рекс дракон за някого може и да е съвсем реален отговор...

Какво видяхте първоначално? Очакваме отговорите ви в коментарите!