Предприемаческата екосистема в Централна и Източна Европа се развива с бързи темпове и региона вече очаква своя "еднорог" (компания с оценка от над 1 милиард евро)! Победителят на "Игрите за Предприемачи" на  Webit.festival вече има 12 милиона потребители от 140 държави и расте с над 50% всяка година!

Церемонията на Оскарите за стартиращи компании от ЦИ Европа се състоя на втория ден на Webit.Festival Europe в София - Дигиталната Столица на Новите Пазари. 

1438 стартиращи компании от 60 държави кандидатсваха за наградата. След 3 етапа на оценка в крайна сметка 65 от тях бяха одобрени и получиха безплатен експо щанд и билети за  фестивала.

 

Те спечелиха и възможността да представят компанията си пред 4300 посетители от 74 държави на фестивала и пред жури от 20 инвеститори и глобални бизнес лидери. 

 

За 2 дни журито избра 5 от 65те стартиращи компании и те се представиха на голямата сцена на Webit на специална церемония (излъчена от БНТ) пред жури съставено от четирима от най-успешните български инвеститори и предприемачи - Васил Терзиев, основател на Телерик, Иво Евгениев, инвеститор, основател на Рослин Кепитъл, Любомир Минчев, основател на Телелинк и инвеститора и председател на Webit - Пламен Русев. Всеки от тях четиримата инвестира по 50 000 EUR. 

Аз съм щастлив, че тези изключителни българи приеха поканата ми да се включат в наградния фонд на "Игрите за Предприемачи". Можех да поканя всеки инвеститор от всяка точка на света и да обявим над 1 милион награда, но реших, че искам това да са само българи и те да са пример за успех в страната ни. Целта беше да покажем, че всеки може да успее и че следващия Бил Гейтс може да се роди в България. За това поканих Иво, Васко и Любо да се присъединят към моята инвестиция" каза Пламен Русев. "Така София и България показват пред света, че ние не само имаме динамично развиваща се екосистема, но и че можем да помогнем на цяла Европа да се развива по-добре. Нашата мисия е да наложим София като дигитална столица на новите пазари. Както каза Президента на България в своето слово по време на откриването на Webit, всички тези над 1400 стартиращи компании , които кандидатстваха за Founders Games, вече възприемат София, като стъпка към своя успех и разрастване на фирмите им в цял свят" каза още Русев. Президента на Комитета на Регионните на Европа Маркула нарече София, дигитална столица на новите пазари и каза, че днес на Webit се раждат иновациите в Европа.

Петте финалисти на Игрите за Предприемачи (Founders Games), избрани от журито бяха: Biowatch (ФинТех биометрична компания от Швейцария), Clikem (израелска компания за съкращаване на уеб адреси и онлайн реклама, BuddyGuard (немска фирма, производител на система за домашна сигурност),  Broshura.bg (българска фирма за онлайн брошури с над 10 милиона потребители месечно в цяла Европа) , AdGuard (руска фирма за онлайн сигурност и блокиране на онлайн реклами). 

 

Тъй като имената на финалистите бяха пазени от организаторите в тайна до последния момент, един от избраните не пое риска да изпусне самолета си и да дочака обявяването на резултатите и така пропусна възможността си да спечели 200 000 евро! Следващия в списъка, българската комапния Playground Energy, на един от съ-основателите на Walltopia получи възможността да се качи на голямата сцена на Webit.

В крайна сметка Трофеят победител на Founders Games и сумата от 200 000 EUR бяха присъдени на руския стартъп AdGuard, който вече има 12 потребителя от 140 държави, $1.5 милиона годишни приходи и 50-75% годишен ръст. AdGuard е софтуер, който предпазва потребителите от вируси и други зловредни софтуери онлайн и блокира реклами. 

По-голяма част от избраните стартиращи компании имаха вече и привлечени инвестиции от между 100 000 до 2 милиона лв и бяха в т.нар стадий на растеж. 
Имаше и специална категория за фирми без първоначална инвестиция.

Наградата от € 200'000 е създадена от българския сериен предприемач, филантроп и инвеститор Пламен Русев, който кани трима други знакови за екосистемата успели  българи, сред които основателя на Телерик, Васил Терзиев, един от най-успешните инвеститори Иво Евгениев от Рослин Кепитъл и Любомир Минчев, основател на най-големия системен интегратор в региона Телелинк.