Понякога имаш ли чувството, че слушайки хубава песен, цялата настръхваш?

Според изследване, проведено в Харвард, хората, които го изпитват са специални. Студентите, които са взели участие са 20. Десет от тях споделили, че са настръхнали слушайки музиката, която им пуснали, а останалите – не. На всички са направени изследвания на мозъка, а резултатите показват, че първите 10 от студентите, които имали някаква емоционална връзка с музиката, имат малко по-различна структура на мозъка. Те усещат музиката с всяко нейно трептене и я обвързват с различни емоции, което означава, че между тях има някаква комуникация.

Резултатите са публикувани с цитата:

Идеята, че има повече нишки и увеличена продуктивност между двете сфери, означава, че човек има по-ефективни процеси, протичащи между тях. Това води и до особеното чувство, при което настръхваш по време на някоя песен, както и до повече емоции.

 

Тази чувствителност може да бъде обвързана и със спомени, свързани с определена песен, които не могат да бъдат контролирани.

Създателят на проучването, планира да го доразработи. Следващата стъпка е да проследи мозъчната дейност по време на някои песни и реакциите на тялото.

Той се надява да намери лечение на някои психични заболявания като депресията, която не позволява на човек да се наслаждава на живота.

А вие настръхвате ли, когато слушате музика?