Родителите очакват бебетата да спят през по-голямата част от денонощието, и че всичко необходимо, за да са доволни, е да бъдат нахранени и поставени в своята кошара за игра през останалата част от деня. Е, ако този сценарий съществува, то той е изключение от правилото. Да бъдеш родител е уморително, а и вие искате просто да сте сигурни, че вашето дете спи точно толкова, колкото има нужда. Ето няколко причини, поради които дори едно здраве бебе не спи през нощта.

1. Бебетата имат по-къси цикли на сън

Докато циклите на сън при възрастните продължават средно около 90 минути, бебешките са по-кратки - с продължителност 50-60 минути. Ето защо те се пробуждат през нощта на всеки час.

2. Бебета се събуждат през нощта, за да привлекат вниманието ви

Бебета могат да спят по-дълбоко през деня, отколкото през нощта, защото именно през нощта могат да получат повече внимание от своите родители. През тази част от денонощието, вие сте отдадени на малкото човече, без нищо да ви прекъсва или да отвлича вниманието ви.

3. Бебета не спят така дълбоко, както възрастните

Не само, че бебета се нуждаят от повече време за сън и имат по-чести периоди на недълбок сън, те и спят по-леко от възрастните. Особено вечер.

4. Вътрешният часовник на новороденото все още не е нагласен

Друга причина за това, че бебета не спят през нощта е, че техният биологичен часовник все още не е сверен. Ние спим през нощта и се събуждаме на сутринта, защото имаме циркаден ритъм*, тези наши цикли на почивка и активност са синхронизирани със светлината и тъмнината. Въпреки че бебешкият вътрешен часовник е напълно формиран още от преди раждането на детето, мозъкът му не отговаря на него, докато то не стане поне на 2-5 месеца.

* Циркаден ритъм е режимът на организма, метаболизма и умствената активност през денонощието.

5. Те се адаптират към нов етап в развитието си

Когато вашето бебе се учи да ходи, да се изправя, претъркулва, лази и т.н., тогава и неговият сън може да се разстрой (подремванията му през деня също). Важно е бебетата да си поспиват и през деня, когато се почувстват уморени, за да си набавят нужното количество сън, дори когато новите им умения ги превъзбуждат.

6. Тяхното желание да ядат

Тази причина за неспане нощем изглежда очевидна, но когато бебе на 5 месеца и повече, се събужда за едно или две хранения, това се превръща в повод за безпокойство. Хубаво е да прочете повече за нощното хранене, за отбиването, както и да се допитате до педиатъра си, за да разберете как да се справите в такава ситуация.

7. Те се събуждат, защото... така трябва

Просто е естествено за бебетата да не спят за дълъг период от време. Те са устроени така, че да имат чести прекъсвания на процеса на спане. И колкото и да не ви се вярва, неспането през нощта им осигурява много високо ниво на развитие и интелектуални постижения.

8. Имат нужда от близост с родителите си

Бебетата са родени с нуждата да поддържат постоянен и близък контакт с родителите си. Да са близо до техния източник на храна и любов, идва като стремеж в тях, базиран на еволюционната история на човека.

9. Те имат нужда от движение

Бебетата обичат да заемат различни положения, защото имат нужда да тренират сензорните си възприятия. Преминавайки през трансформацията между вътреутробния живот до този във външния свят, тяхната нервна система все още е уязвима, и те нямат емоционалния и физически капацитет да се справят със състоянията на умора, болка или глад .

10. Растат им зъби

Някои деца наистина страдат в процеса на израстване на зъбите им. Специално през нощта, растежът може да бъде доста болезнен и може да бъде, естествено, много дискофортно усещане. Поникването на зъбите, също така, е свързано с безпокойство, болки в корема и загуба на апетит.

11. Придобили са ново умение

Седенето, ходенето, претъркулването, пълзенето или сграбчването може да ги вдъхнови да се събудят и да практикуват тези нови умения. Бебето ви може да се събуди без да плаче и да иска само да си поиграе. За тях е трудно просто да превключат на режим за спане и искат възможно най-скоро да практикуват тези чудесни нови умения.