Романтичните връзки са трудни, сложни, обременяващи, изпълващи или стимулиращи.

Противно на това твърдение повечето хора водят връзки, които не са успешни и не ги правят щастливи. Защо ли? Защото нямат куража да я прекратят и да бъдат сами.

Но как можем да осъзнаем, че сме в токсична връзка… Все пак всеки мисли различно и толерира по различен начин проблемите. Трябва ли да изчакаме момента, в който всичко ще излезе извън контрол и ще се караме за всичко? Не можем ли да разберем това преди всички тези неща да се случат?

Според брачния терапевт Ейми МакМанъс причините невинаги са видими, защото понякога свикваме толкова с даден човек, че е трудно да си представим живота си без него.

Ето защо още експерти са дали мнение по темата, а това са 5-те знака, които могат да ти покажат, че връзката ти е нездравословна и трябва да я преосмислиш:

1. Страх те е от настроенията и реакциите на партньора ти

Няма нищо нормално в това да внимаваш какво ще кажеш или направиш пред половинката си.

„Това може да е знак, че партньорът ти има нужда от помощ, за да се справи с гнева или трябва да се научи, че вие сте различни хора и възприемате всичко по различен начин. Възможно е да имате различия, но това не трябва да води до конфликти и изблици на гняв. Трябва да промениш това, както и той да се замисли над държанието си.“ – обяснява МакМанъс

2. Връзката ви е изпълнена с драма

Ако половинката ти не е доволна никога и прави всичко на проблем, то шансът да си в токсична връзка е много голям. Двойките трябва да са спокойни и щастливи.

„Много двойки си викат, обвиняват се, ръкомахат и казват неща, за които съжаляват. Доколкото няма физическа намеса или обидни думи, караниците не са такъв огромен проблем.“ – Скот Халтцман, психиатър

3. Не можете да си простите грешките

„Това е умел начин за манипулация, но не е необходим в една щастлива връзка. Прощавайте грешките си, за да не се обвинявате за минали неща. Това само ще нанесе вреди върху връзката ви.“ – Марк Мейсън, писател и блогър

Говорете за случилото се и не се обвинявайте. Проблемите ви трябва да останат в миналото, а не да ви съпровождат по пътя ви към бъдещето. Така няма как да сте щастливи.

4. Партньорът ти не уважава границите ти

Всички имаме нужда от лично пространство и разбирателство. В една здрава връзка партньорите винаги уважават гледната точка на другия и неговите граници.

Не приемайте нищо друго, защото това би било вредно и за двама ви.

Например:

  • Не искаш да правите нещо в леглото, но той настоява.
  • Не можеш да излезеш с него в неделя, но той не се отказва.
  • Не си готова да се запознаеш със семейството му, но той е на друго мнение.
  • Иска връзката ви да стане официална, но ти не си сигурна.
  • Иска да се ожените и да делите всичко, преди ти да се съгласиш.
  • Той иска да те промени напълно, но ти не се чувстваш комфортно с това.

5. Той се отнася към теб и другите лошо, а ти се опитваш да оправдаеш поведението му

„Когато той се отнася по ужасен начин или казва неща, които не трябва, ти започваш да се чудиш защо го прави и да търсиш оправдания. Той просто е токсичен.“ – Перпетуа Нео, психолог