Както мнозина необвързани са открили, „бирените очила“ могат да бъдат нещо ужасно.

Може да преминете от „Този е най-грозният човек на света“ до „Как този страхотен мъж има желание да разговаря с мен?“ само за няколко питиета. Може да си тръгвате с човек, за когото вярвате, че е двойник на Раян Гослинг, а да се събудите до някой, който спокойно би могъл да изиграе Шрек без допълнителен грим.

Алкохолът определено играе коварни номерца.

Но не само че виждаме хората по-красиви, когато пием, но според университетско проучване, когато пием, ние самите ставаме красиви.

Значи „бирените очила“ все пак съществуват... отчасти!

Проучването на Бристолския университет дало вино на 40 студента. Преди да го изпият, те заснели всеки участник трезвен, след това след едно питие, а по-късно и след второто.

Това, което открили, когато други трезвени хора трябвало да поставят оценки на снимките било, че снимките след едно питие получавали по-добри оценки от тези „на трезво“ и тези след две питиета.

Всъщност хората след две питиета стават по-малко привлекателни, отколкото когато са трезвени. Странно е, знам.

Но защо?

Според учените, това е свързано с руменината на бузите, отпуснатите мускули и разширените зеници.

След едно питие зениците се разширяват дотолкова, че да станат привлекателни за хората, които гледат в очите. Това питие също така позволява на тялото да се отпусне дотолкова, че да изглежда по-красиво, отколкото в друг етап на пиене.

Освен това руменината, която идва с едно питие, е знак за добро здраве – нещо, към което хората са естествено привлечени, защото всички притежаваме инстинкта да продължим поколението си с някого, който е в добро здравословно състояние. Проста биология, хора.

Извод? Спрете да се напивате до смърт всеки петък.

Не само ще се отървете от ужасния махмурлук, заради който половината ви уикенд е пропилян, но и ще станете по-привлекателни, ако го карате бавничко.