Присъда "невинен" чуха адвокатите на Porsche на първа инстанция по едно от делата, заведени срещу производителя заради смъртта на актьора Пол Уокър и неговия приятел Роджър Родас. Делото е заведено от съпругата на Родас - Кристин, според която автомобилът Porsche Carrera GT е причината мъжът и и Уокър да катастрофират и загинат на булевард в Лос Анджелис, предаде Офнюз.

Съдия Филип Гутиерес обаче не е намерил убедителни доказателства, че именно техниката е предала пасажерите в зловещия инцидент през 2013 година. Магистратът отхвърля възможността повреда в окачването да е причина за загуба на контрол от страна на шофьора Родас, защото за това няма достатъчно доказателства.

Разбира се, Кристин Родас ще обжалва това решение, но това все пак е една спечелена от Porsche битка, поне засега. Защитата на компанията ще трябва да се справи и с делата, заведени от бащата и дъщерята на Пол Уокър.

Основната теза на автомобилния производител е, че злополучната Carrera GT не е била поддържана качествено и е претърпяла изменения, които са компроментирали сигурността и са довели до катастрофата.

Тезата на разследващите полицаи също е в полза на германската фирма. Според тях основна причина за гибелта на двамата е меко казано несъобразената скорост. Според доклада от аутопсията травмите са причинени от удар със скорост над 160 км/ч, но в официалния полицейски доклад скоростта при удара е фиксирана на 149 км/ч.