Приказно нежният сладкиш, с мек вкус на кафе, традиционно се приготвя от сирене „Маскарпоне” и специални бишкоти „Савоярди”.
Необходими продукти:
• 500 гр крема сирене „Маскарпоне”
• 4 яйца
• пудра захар - 5 ч. ч.
• 300 мл студено силно еспресо
• 1 чаша сладко вино Марсала (или няколко лъжици ракия, ром, Амарето)
• 200 гр готови бишкоти „Савоярди” (или "Дамски пръсти")
• горчиво какао на прах или черен шоколад за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Разбийте белтъците на много твърда пяна. За повече твърдост към края е желателно да добавите малко пудра захар. От плътността на разбитите белтъци зависи дали ще се разтече крема или не.
2. Жълтъците и захарта се разбиват докато побелеят.
3. Добавете Маскарпоне и разбъркайте добре (с дървена лъжица).
4. Добавете разбитите белтъци и внимателно разбъркайте.
5. Смесете студеното еспресо с алкохола. Всяка бисквитка потопете в продължение на 5 секунди в сместа от кафе и наредете във формичката.
6. Върху бишкотите сложете половината от крема. Покрийте с втори пласт бишкоти, напоени с кафе.
7. Добавете останалия крем. Украсете сладкиша с шприцована сметана.
8. Поставете готовото Тирамису за 5-6 часа в хладилник, за да стегне.
9. Преди да сервирате, поръсете с горчиво какао на прах или черен шоколад.