Разказваме ви кои са „бадемовите майки“ и как да не станете такава и да не вредите на детето си.
Терминът „бадемови майки“ се появи в ТикТок, след като видео на супермодела Джиджи Хадид, в което общува с майка си Йоланда, стана много популярно. Всичко щеше да е наред, но Йоланда, вдъхновена от съмнителната хранителна култура, в отговор на оплакванията на дъщеря си относно физическото ѝ състояние, я съветва да вземе няколко бадема и да ги дъвче. По-късно в интервю Йоланда обяснява, че фразата ѝ е извадена от контекста, но интернет бе неудържим - „бадемовите майки“ започнаха да се използват за описание на жени, които внушават нездравословни хранителни навици на децата си, водещи до хранителни разстройства.
„Бадемовата майка“ принуждава наследниците си да спазват строга диета с надеждата, че ще постигнат или поддържат ниско тегло. Педиатърът Клара Лестър твърди, че тази тенденция се е превърнала в наистина тревожна през последните години: „Феноменът „бадемова майка“ има широк спектър от прояви. Съществува от дълго време и се корени в хранителната култура, вътрешните пристрастия, фобията от мазнини, проекцията на страха и фокусът върху слабото тяло за сметка на здравето."
Най-често нездравословното отношение на „бадемовите майки“ към децата им е естествено следствие от собственото им хранително разстройство. Майка, страдаща от такова, е убедена, че детето ѝ трябва да свали няколко килограма, за да изглежда и да се чувства по-добре. На първо място, за да не се превърнете в „бадемова майка“, трябва да се отделите от детето си. Често родителите виждат наследниците си като продължение на себе си и се стремят да изградят живота им въз основа на собствените си интереси и възгледи за общоприети неща.
Има два вида „бадемови майки“ - тези, които се фокусират върху тялото и хранителните навици на детето си, и такива, които несъзнателно насърчават хранителната му култура чрез собствените си привички. За да възпитате добро отношение към храната в малчуганите още от детството им, е необходимо да следвате тези насоки:
• Не разделяйте храните на „вредни“ и „полезни“. Етикетирането на храни като „добри“ зеленчуци и „лош“ шоколад може да накара детето да чувства, че понякога прави лош избор, когато става въпрос за сладкиши, и трябва да яде само зелени зеленчуци и пресни плодове, въпреки че има и постна риба, ядки и зърнени храни.
• Включете децата в готвенето. Малчуганите, които помагат на родителите си да готвят, често са по-малко придирчиви. Участието в готвенето им помага да научат повече за съставките и им дава възможност да опитват нови храни.
• Учене чрез пример. Експертите по темата твърдят, че умереността в ролевия модел може да помогне на детето да развие наистина здравословни и устойчиви хранителни навици.