Обичате ли фъстъчени мъфини? А бананови? А какво ще се получи, ако опитаме да комбинираме двата вида? Е, днес ще го направим - ще изпечем бананово-фъстъчени мъфини – вкусни и ароматни.
Необходими продукти за 12 броя:
- 1 узрял банан
- 150 г фъстъчено масло
- 50 мл растително масло
- 1 яйце
- 125 грама захар
- 50 мл кисело мляко или нискомаслена заквасена сметана
- 225 г брашно
- 2/3 чаена лъжичка бакпулвер
- 1/4 ч. л. сода
За пралина:
- 30 грама печени фъстъци
- 50 гр захар
Първо приготвяме фъстъчените пралини и изсипваме фъстъците върху пергаментова хартия или силиконова подложка. Разтопяваме захарта до състояние на карамел и я изсипваме върху фъстъците. Изчакваме всичко напълно да се втвърди. Слагаме в блендер и смиламе на едри трохи или просто натрошаваме с нож. Банана смиламе в блендер, добавяйки яйцата, захарта, киселото мляко, фъстъченото и растително масло. Разбъркваме, докато получим гладка еднородна смес.
Добавяме пресятото със сол, сода бикарбонат и бакпулвер брашно и получаваме кексово тесто.
Изсипваме тестото във формичките за мъфини (ако не използвате хартиени - намажете формите с масло). Поръсваме с пралина.
Слагаме в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 25-30 минути. Оставяме ги да изстинат и сервираме.
Насладете им се с ароматен чай!
Виж още:
Вкусни мъфини от спагети
С какво да замените яйцата при печене
Десет храни, които сте яли, но не и в този вид