В ежедневието манипулацията може да се прояви в различни форми. Най-често дори не осъзнаваме, че това е капан и всеки момент ще се окажем в него. И все пак има няколко червени знамена, които показват обмислена манипулация от страна на събеседника.

1. Емоционален натиск

Емоционалните колебания са любима атракция за манипулаторите. С думите и действията си те предизвикват у събеседника или чувство за вина, или чувство на страх или съжаление. Такъв натиск може да се прояви под формата на упреци или, например, налагане на нечии емоции. Вашият приятел постоянно ли ви напомня за страданието си, за да направите нещо за него? О, да, това е ярък пример за манипулация. Проблемът е, че „играта“ с емоции ви затруднява да мислите критично; искате да разчитате на чувствата, а не на разума. Може да започнете да се съмнявате в себе си, задавайки въпроси като: „Наистина ли трябва да правя нещо?“

2. Лъжи и изопачаване

Манипулаторите знаят как да изкривяват реалността, използвайки невярна информация. И те правят това, разбира се, за собствена изгода, за да ви подтикнат към определено решение. Традиционен пример: половинката ви е „извикана на спешна среща“ късно през нощта. Подозирате, че нещо не е наред, но партньорът ви започва да привежда съмнителни аргументи в защита на думите си, за да го пуснете възможно най-скоро.

3. Чувство на дълг

Манипулаторите обичат, когато всеки им е длъжен. Представете си, че ви е възложено да работите по сложен проект и колега е повикан да помогне. Но всяка минута той ви посочва, че сега сте негов длъжник и той определено ще се върне при вас с молба в замяна. Съвсем вероятно в по-голям мащаб. Това поведение предизвиква объркване: от една страна, вие искате да сте искрено благодарни на човека, от друга, разбирате, че вие ​​сами не сте го молили за нищо, той доброволно е помогнал по собствена воля.

4. Ласкателство и комплименти

Изобилието от комплименти, които всъщност не отговарят на действителността, също може да бъде признак на манипулация. Хората много често използват ласкателства, за да ни спечелят и да ни направят по-отстъпчиви. Ако комплиментите звучат неуместно или по някакъв начин неестествено, бъдете предпазливи. И не забравяйте, че винаги е полезно да преценявате критично какви думи идват от събеседника и какви намерения стоят зад тях.

5. Илюзията за спешност

Прибързано ли сте да вземете решение, без да сте имали време да го обмислите? Изглежда подозрително. И не е задължително да говорим за нещо глобално. Човек, например, иска да отиде на филм на ужасите, но знае, че не харесвате особено този жанр, затова си измисля несъществуващи обстоятелства, като завишена цена, последните два билета за представление и други.

6. Заплахи и изнудване

Това е ясен и по-агресивен знак за манипулация. Използват се фрази като „Ако не направиш това, ще си тръгна“ или „Ако направиш това, никога повече няма да говоря с теб“. В резултат на това се чувствате виновни и уплашени и възнамерявате да направите това, което се иска от вас, въпреки че абсолютно не искате. Имайте предвид: никой няма право да ви изнудва. А човек, който наистина ви обича и цени, със сигурност няма да постъпи по този начин.

7. Игри на безпомощност

Някои манипулатори имитират или преувеличават своята безпомощност, за да ги „спасят“. Те могат да демонстрират зависимостта си от вас, създавайки впечатлението, че не могат да се справят без вашата помощ. Бъдете внимателни: помощта трябва да е естествена, взаимна и ако смятате, че давате повече, отколкото получавате, трябва да преразгледате отношенията си с човека.