Перлен овес – обелени и смлени зърна от овес. И името, което има е, заради приликата с речните перли.

Перлената овесена каша сега е незаслужено забравена, но междувременно е известна още от древни времена. В продължение на дълго време в Русия тя се е считала за изключително кралско ястие, недостъпно за обикновените хора.

Полезни свойства на перления овес

Овесена каша – ценен източник на хранителни вещества, изисквани от организма за нормалното функциониране и минерали (калций, калий, желязо, мед, манган, цинк, молибден, никел, кобалт, стронций, хром, йод, бром, фосфорен).

Перленият овес съдържа много лизин – аминокиселина, която активно участва в синтеза на колаген. Но той е това, което поддържа кожата еластична и забавя процеса на бръчките! 

Редовното използване на зърнената каша помага не само за поддържане на красотата на кожата, но и за намаляване на теглото! Богат, нискокалоричен продукт е богат и на фибри, необходими за нормална чревна перисталтика, както и протеин.

За да го накарате да се отвори и да даде всичкия си вкус и полза, е необходимо да сготвите овеса правилно.

Преди готвене, накиснете за през нощта, напълнете 1 чаша овес с 1 литър вода. Сутринта източете водата, накиснете в купа и залейте с 2 литра мляко, затоплено до 40°С. Пригответе овесената каша да заври без капак и след това гответе във водна баня под капака за 3 часа.

Правилно приготвеният перлен овес буквално се топи в устата, това е удоволствие за онези, които някога са опитали овесена каша, приготвена набързо!