Броколите са изключително популярни сред италианците. Съдържат витамини А, Е, C, витамини от групата B, PP, минерали - калций, калий, желязо, фосфор, натрий, магнезий, манган, мед, йод, бир, хром, каротин, а също - белтъчини и въглехидрати. В процес на взаимодействие едно с друго тези вещества могат да подобрят и възстановят здравето ни. 
 
Интересен е фактът, че консумирането им два пъти седмично предотвратява разрастването на раковите заболявания. Могат да предотвратят също и появата на целулит. В предвид колко са полезни и вкусни, ето една бърза рецепта:
 
4 порции
400 гр. пенне ригате 
120 гр. риба тон (може и от консерва)
300 гр. броколи 
2 скилидки чесън
зехтин
сол на вкус
 
В тиган със зехтин и чесън се запържва рибата тон, след това се прибавят вече сварените броколи и се оставят за около 1-2 мин. Макароните се сваряват във водата от броколите (по избор) със сол на вкус. След това се запържват заедно с готовите броколи и се сервират.
 
Buon appetito!