Двукратният носител на "Еми" Брус Уилис все още може да се снима във филми, след като миналата година, преди да му бъде поставена диагнозата афазия, продаде правата си върху образа на Deepcake - компания, базирана в Делауеър. Инженерите на уеб платформата за оптимизиране на съдържание, задвижвана от изкуствен интелект, създадоха изключително реалистичен "дигитален двойник" на 67-годишния актьор, като поставиха изображения на лицето му в своята мрежа.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Замена лица и голоса (@deepcake.io)

 

През март семейството на ветерана от "Умирай трудно" сподели новината, че той се оттегля от актьорската си кариера поради заболяването, което е неврокогнитивно разстройство, засягащо способността на страдащите да говорят и разбират езика.

"За мен това е чудесна възможност да се върна назад във времето. С появата на съвременните технологии, дори когато бях на друг континент, можех да общувам, да работя и да участвам в снимките. Това е много ново и интересно преживяване и аз благодаря на целия ни екип'., споделя актьорът.

Продуцентите на "Междузвездни войни" използват технологията "deepfake" за всички членове на актьорския си състав. В същото време се съобщава, че знаменитости като Арнолд Шварценегер, Джим Кери и Мишел Пфайфър имат дигитални копия.