На днешния 9 януари рожден ден празнува красивата българска актриса с канадско гражданство Нина Добрев.

Родена на 9 януари 1989 г. в София, България, но едва на две години емигрира заедно със семейството си в Торонто, Онтарио, Канада. Говори свободно английски и български език. Има по-голям брат Александър, който следва инженерна специалност, баща ѝ Константин е компютърен специалист, а майка ѝ Михаела е художничка. В интервюта Добрев заявява, че се гордее с българския си произход. Нина учи в училище J. B. Tyrrell, където играе балет и художествена гимнастика и участва в джаз класове. По-късно учи в Академичното училище за изкуства Уексфорд, което се намира в Скарбъроу, Онтарио и в университета Райерсън в Торонто със специалност социология. През 2008 г. прекратява ученето, за да се съсредоточи върху актьорската си кариера. Добрев взима уроци по актьорско майсторство в студио Армстронг в Торонто.

Кариерата си Добрев започва като модел и с участия в реклами, а впоследствие започва да се явява и на прослушвания за различни роли в киното и телевизията. Има роли във филмите „Fugitive Pieces“, „Away from Her“, „Never Cry Werewolf“. Участва в телевизионния сериал „Деграси: Следващо поколение“. През 2007 г. се появява в музикалния клип на Уейд Ален-Маркъс и Дейвид Баум. Има роля и във филма на MTV – „The American Mall“. Нина играе главната роля на Елена Гилбърт в свръхестествения сериал „Дневниците на вампира“.

Добрев се снима и в трилъра „Клои“, чиято премиера е на 26 март 2010 г. Филмът има голям търговски успех и става най-печелившия филм на режисьора Атом Егоян. През април 2011 г. Нина е избрана за ролята на Кандис във филма „The Perks of Being a Wallflower“ заедно с Логан Лерман, Ема Уотсън, Пол Ръд и Езра Милър. Снимките започват през май 2011 г. в Питсбърг, Пенсилвания и приключват на 27 юни 2011 г. Премиерата е на 21 септември 2012 г.

През август 2014 г. участва заедно с Джейк Джонсън и Деймън Уейънс в комедията „Нека сме ченгета“. На 6 април 2015 г. Добрев съобщава чрез Инстаграм, че напуска снимките на сериала „Дневниците на вампира“, след приключването на шести сезон. През септември 2015 г. Добрев участва във филма „Arrivals“ в ролята на Изи, заедно с Аса Бътерфилд и Мейси Уилямс. Същата година участва в романтичната комедия „Crash Pad“, чието заснемане започва през есента на 2015 г.

Нина е близка приятелка с колегите си Пол Уесли, Кат Греъм, Кандис Акола, Хилъри Харли, Кейла Иуел от сериала Дневниците на вампира, както и с актрисите Джулиън Хъдж и Джесика Зор.

По време на снимките на „Дневниците на вампира“ през 2010 г. започва връзка с екранния си партньор в сериала Иън Сомърхолдър, като през 2011 г. обявяват публично връзката си.През месец май 2013 г. медиите обявяват, че актьорите са се разделили. От юли 2015 г. Нина се среща с Остин Стауел, но след 7 – 8 месеца връзка се разделят.