Чували сте, че четенето от екрана на смартфона, лаптопа или таблета ви преди лягане може сериозно да наруши съня ви? Редица нови изследвания показват, че положението е още по-сериозно!

Четенето от ipad-а преди лягане не само затруднява заспиването ви, но също така може да окаже въздействие и върху работата ви на следващия ден.
Това бе доказано от изследване, публикувано в списание Бюлетин на Националната академия на науките. То показва, че тази констатация може да повлияе на всеки, който използва електронен четец, лаптоп, смартфон или дори телевизор, от който да чете преди лягане. Същото проучване подкрепя по-стари тези по темата, които отново доказват, че екранното време преди сън може да бъде много вредно.

За целта на изследването са поканени 12 участника, на половината от които 4 часа преди лягане е даден ipad, от който да четат без прекъсване. На останалите е дадена печатна книга. Изследването продължило 5 дни, като резултатите били зашеметяващи. При четящите от електронния носител се наблюдавала по-малка сънливост и по-кратък сън. Те отделяли по-малко мелатонин, подпомагащ регулирането на съня, като по този начин се чувствали значително по-уморени за разлика от участниците, които чели от хартиената книга.

"Знаем със сигурност, че екранната светлина късно вечер оказва влияние върху сънливостта и бдителността, заради потисканите нива на мелатонин”, обяснява д-р Ан-Мари Чанг, невролог и инициатор в проучването.

Чанг пояснява, че с недостига и лошото качество на съня са свързани и редица други здравословни заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови проблеми. Хроничното потискане на мелатонина е отговорно и за повишаването на риска от ракови заболявания.

Какво още се оказало обаче - последиците биха могли да бъдат още по-сериозни и лоши от всичко това, тъй като нарушеното качество на съня би могло да доведе до разсеяност и неадекватност във важни ежедневни ситуации, някои от които пряко или косвено засягащи живота ни.

Разбира се, ако все пак не можете да заспите без да прочетете нещо, заложете на старата и добре позната печатна книга, която ще стимулира ума ви преди лягане и в никакъв случай няма да ви навреди.

"Най-добрата препоръка би било да се избегне използването на екрани, излъчващи светлина, преди лягане - съветва д-р Чанг пред HuffPost. - За тези, които трябва да използват компютри или други устройства, излъчващи светлина през нощта, моят съвет е да се насочат към софтуер или друга технология, която да филтрира опасната синя светлина, която излъчват”.