В много култури съществува една вековна поговорка, че богатството се печели и се губи за три поколения. В САЩ казват, че „всяка риза се къса след третото поколение“, а в Япония е популярен изразът „всяко оризово насаждение оцелява до три поколения".

С други думи, богатството, рядко стига за повече от внуците. Данъците, разходите, харченето на пари от разглезените децата и внуци неизбежно имат ефект върху семейното състояние.

Но при семейството на Рокфелер това правило на важи. Оказва се, че днес състоянието на първия американски милиардер се е запазило до седмото поколение, което се състои от 170 наследници. Въпреки многобройните консуматори на богатството на Рокфелер, според изследване на списание Forbes от 2016 година семейството все още притежава 11 милиарда долара. И всичко това 100 години след като Джон Д. Рокфелер става първият милиардер в САЩ, след като основава Standard Oil Company в края на 19-и век.

Още по-невероятен е фактът, че семейството остава до голяма степен обединено, без публични скандали, вражди, съдебни дела и трагедии, които са характерни за наследниците на други финансово обезпечени семейства. Днес 250 членове на семейството, които са директни потомци на Джон Рокфелер и Лора Спелман Рокфеле, живеят добре и разполагат с милиарди долари.

Разбира се, семейство Рокфелер натрупва богатството си с течение на времето. Но той не е единствен - Вандербилт, Карнеги и Астор също забогатяват с годините, но техните наследници отдавна са се постарали парите им да бъдат похарчени.

През май съкровището на покойните Дейвид и Пеги Рокфелер ще бъде продадено на търг, включително произведения на изкуството и ценности, чиято цена се очаква да надхвърли 500 милиона долара, а вероятно ще достигне и 1 милиард долара, като всички приходи ще отидат за благотворителност. Любопитен факт е, че самият Рокфелер е дарил над 1 млрд. долара през целия си живот.

Но каква е тайната на Рокфелер?

В едно от много редките си интервюта Дейвид Рокфелер - младши, разказва, че семейството е разработило система от ценности, традиции и институции, които са му помогнали да остане заедно и да запази богатството си. Този метод е полезен за всяко семейство, което се опитва да научи децата си на добра финансова дисциплина - дори и да не е богато. Той посочва четири основни компонента на метода

Първият е свързан с редовните семейни събирания

„Ние организираме семейни срещи два пъти в годината, като често повече от 100 от нас се събират в една и съща стая за обяд на Коледа, например. Имаме нещо, наречено семеен форум. Когато член на семейството навърши 21 години, вече може да участва в тези семейни срещи“, разказва Рокфелер – младши. На тях се обсъждат идеите, проектите, новите членове и всякакви други семейни новини, свързани с различни реализации и добри идеи. Важно е всички да се чувстват част от това семейство, дори и да не са кръвни наследници.

На второ място е важно да се запази семейната история

Рокфелер успяват да си припомнят откъде са тръгнали чрез родните места на членовете на семейството си, където могат да съберат информация и да се свържат с миналото си. „Това са места, които са предавани през поколенията. Мога да се върна на мястото, където моят прадядо е живял преди повече от 100 години, да видя какво е било ежедневието му и да видя как са живели сина му и внуците му“, разказва наследникът на милиардера.

Третото важно нещо е това, че няма никакво значение дали имаш семеен бизнес

Рокфелер споделя, че много от семейните спорове възникват именно по въпроси относно общия бизнес – кой трябва да го управлява, как трябва да се управлява и кой трябва да се прибере печалбата. Любопитен факт е, че семейство Рокфелер не са разполагали със семеен бизнес, за който да се карат, от 1911 г., когато заради антимонополните закони Standard Oil е разделена от правителството на няколко публични компании. С този единствен удар богатството на Рокфелер било преобразувано от една гигантска компания в няколко публично регистрирани компании. В съчетание с добре съставена поредица от тръстове, акции и финансови участия, фирмите били лесно предавани на бъдещите поколения и спестили много семейни финансови битки.

„Богатството в нашето семейство, разбира се, произлиза от петролния бизнес Standard Oil. Но не той ни държи заедно. Има много семейства, които са се отдалечили именно заради общия бизнес. Мисля, че ние случайно сме имали късмета, че нямахме бизнес, който да ни скара. Имахме богатство, което се разпръсваше през поколенията и се харчеше от все повече хора, но все пак беше запазено. Но нямахме основен общ бизнес“, добавя Рокфелер – младши.

Четвъртата, най-силна сплав, която държи фамилия Рокфелер заедно, всъщност са семейните ценнности и по-конкретно филантропията. 

Техните различни семейни компании, включително фондация „Рокфелер“, „Рокфелер Брадърс“и „Дейвид Рокфелер“, имат общо състояние от над 5 млрд. долара. Всички от семейството са научени да участват във фондациите и да помагат в избирането и разработването на каузите, които да подкрепят. 

Самият Рокфелер-младши си спомня, че дарява още откакто е на 10 години, като получавал джобните си само в неделя и дарявал част от тях на църквата или за някаква благотворителност.