Красотата на България не спира да вдъхновява и респектира туристите. Каквото и да кажем за родните забележителности, винаги ще е малко.

Чудесата на България са вдъхновили не един и двама поети. Красотата на родината ни оставя без дъх чуждите туристи и ги кара да се връщат отново в България. Казват, че който е посетил веднъж Белоградчишките скали, Мадарския конник, Рилския манастир, Асеновата крепост, Пещера Леденика, Черноморието, винаги се връща. За да ви покажем, че като българи има с какво да се гордеем, ще ви запознаем с родните забележителности.

Белоградчишките скали


Природата е създала уникални скални образувания в течение на милиони години, които днес наричаме Белоградчишките скали. Тези причудливи форми се намират в Западния Предбалкан и са обявени за природна забележителност още през далечната 1949 година. Скалните колони образуват истинска крепост, а с течение на времето са се образували над 100 пещери. Най-интересните скални образувания са Момина скала, Конникът, Близнаците, Ученичката, Кукувицата.

 

Много легенди се носят за Белоградчишките скали, родени от големия интерес на хората към причудливите им форми. Една от най-интересните легенди е тази за скалните фигури "Монаха" и "Монахинята". Вярва се, че неземната красавица Вита била затворена в манастир заради красотата си. Точно там обаче срещнала голямата си любов, заради която била изгонена от манастира с проклятие. Днес двете забележителни фигури са считани за символ на любовта и верността.

Крепостта Царевец


Няма българин, който да не се впечатли от Крепостта Царевец, разположена в старата част на Велико Търново. Историята може да ни разкаже много за миналото на този исторически хълм. Още преди 4200 г.пр.Хр. е било построено първото селище в Царевец, населявано от траките. По-късно през IX век там възниква старобългарско селище, достигащо своя пик по време на Първата българска държава. През 1930 година крепостта е реставрирана, за да добие автентичност. И до днес Царевец събира хиляди българи на празника на Велико Търново.

 

Макар и малка, България може да предложи уникални природни забележителности. Всеки от нас трябва да посети поне част от тях, за да се почувства горд като българин.