Гуарана е увивно растение с червени плодове, наречено на племето Гуарани, населяващо амазонската джунгла. Плодовете му са с размерите на кафени зърна, а във вътрешността им има черни семена, покрити с бяла обвивка.

Прахът от гуарана е използван от векове като лечебно средство заради множеството му благотворни влияния върху човешкия организъм. Той е също така и естествен и богат източник на протеин. Племето на Маус-Сатери първо открива лечебните свойства на семената на това растение. Има намерени писмени сведения, доказващи че Гуарана е неразделна част от амазонската култура при приготвянето на балсами и мехлеми. Препарати изготвени от плодовете на това растение били считани за „еликсир за дълъг живот“.

Полезните свойства на гуарана се дължат на високото съдържание на кофеин и други химични съединения, като протеини, омега 3 и 6, фибри и др.

Ползите са много и удивителни, ето някои от тях:

1. Подпомага доброто храносмилане

Гуарана е част от лечението на храносмилателни разстройства от древни времена. Приготвяни са тоници, чиято консумация облекчава проблеми с червата. Наличието на голямо количество фибри, оказва благотворно влияние върху движението на вещества в червата и спомага за поддържане на цялостното им здраве. А добрата чревна фауна е предпоставка за цялостното здраве на човека.

2. Поддържа душевно здраве

Гуарана има стимулиращи свойства, които помагат кръвообращението. Съдържанието на омега 3 и омега 6, действа благотворно на мозъчното развитие, а от там и на цялостните здравето на човека. Така наречените „добри мазнини“ гарантират добрата нервна проводимост, съответно стимулират паметта и цялостната функция на мозъка.

3. Богат естествен източник на енергия

Това растение е удивителен стимулант и енергиен бустер, който поддържа енергийните нива на тялото благодарение на съдържанието на кофеин. Действието на гуарана е много по-добро от това на кафето, тъй като съдържа протеини и фибри, които осигуряват храна на тялото. Гуарана има повече кофеин, отколкото кафените зърна.

4. Намалява стреса

Гуарана е богат източник на кофеин и други химически съединения, които повишават тонуса и ни карат да се чувстваме по-добре. Кофеина е полезен за повишаване на настроението и изясняване на ума. Гуарана често се използва като съставка в медикаменти против стрес, точно поради факта, че са естествен източник на кофеин.

5. Намалява теглото

Поддържането на здравословно телесно тегло е задължително, за да се предотврати появата на множество заболявания, свързани със затлъстяването. Проучвания показват, че гуарана подтиска апетита, а благодарение на високото количество фибри, мастни киселини и протеини стимулира загубата на тегло. Гуарана е идеалният избор на плод за закуска или след тренировка за бързо достигане на желаните резултати.

6. Здрава сърдечно-съдова система

Въпреки популярното убеждение, че кофеинът не е сред най-полезните вещества, гуарана има много благотворно въздействие върху цялостното състояние на сърдечно-съдова система. Тя е стимулант, който осигурява адекватно кръвообращение и помага за премахване на прекомерното натрупване на мазнини в артериите поради съдържанието на фибри. Химичният му състав също обуславя и антиоксидантни свойства, които поддържат активността на свободните радикали до минимум.

7. Разреждане на кръвта

Гуарана съдържа химически съединения като катехини, които я правят прекрасно средство за разреждане на кръвта. Това спомага за добрата циркулация на кръвта и следователно поддържане на добър тонус на организма, и запазване на здравето като цяло. Гуарана не влияе на консистенцията на кръвта, а спомага за поддържането на равновесие.

8. Подхранва кожа на тялото и главата

Съдържанието на протеин и антиоксидантните свойства на гуарана я правят идеална храна за кожата. Маслото от гуарана, добавено в маски, подхранва кожата и поддържа тонуса ѝ. То също така помага и при лечението на акне и намалява появата на белези. Действа също като естествен овлажнител и поддържа кожата здрава и еластична.

9. Предотвратява и спира косопада

Гуарана е богата на протеини и мастни киселини, които помагат за изграждането на космените фоликули и така запазва целостта на косъма, а от там и предотвратява косопада. Поддържането на здравето на косата е най-добрата превенция срещу косопада.

10. Премахва пърхота

Химичният състав на гуарана и нейните свойства подхранват кожата на главата, изчистват скалпа и премахва пърхота.

Автор: Александра Цветанова