Интервю с д-р Венцислав Везенков, педиатър, хомеопат в гр. София. Има над 30-годишен практически опит в областта на детските болести, а от близо 15 години практикува и хомеопатия и Шуслерова терапия.

Д-р Везенков, боледуванията обичайно протичат с повишена температура, а тя много плаши хората. Основателен ли е страхът от нея?

Повечето инфекциозни заболявания протичат с температура 38,5°- 39,5°С, максимум 40°С. Чувал съм, че в други страни не се обръща толкова внимание на това състояние, което всъщност е най-естественият механизъм, чрез който организмът се справя с причинителите на инфекциите. Но в България има едно погрешно разбиране за повишената температура и опасността от нея е надценена.

Част от лекарското съсловие е приело температурна граница от 38,5°С и всяка стойност нагоре се счита за тревожна. И препоръките са за повлияване на състоянието чрез медикаменти, по химически начин. За всеки лекар всъщност по-стряскаща е прекалено ниската температура, т. нар. “хипотермия“. В практиката си имам само 1 случай на бебе, което стигна до хипотермия, което е много по-животозастрашаващо състояние от повишените градуси. Температурата беше стигнала под 35°С вследствие на предозиране с температуропонижаващи лекарства. В паниката си майката му беше давала през кратки интервали 3 антипиретика, защото градусите продължавали да се покачват. Детето беше плувнало в студена пот и не можеше да се събуди. При такива състояния се забавят всички жизнени функции – сърдечна дейност, обмяна на веществата. Точно както става при зимния сън на мечките, таралежите, костенурките. За щастие, всичко се разви благополучно.

А какво се случва в организма при повишена температура?

Повишената телесна температура ускорява обмяната на веществата, а това спомага и производството на повече антитела (моноцити, макрофаги, Т-лимфоцити, В-лимфоцити), които да се борят с инфекцията. Температурата помага да се овладее инфекциозният процес, той да бъде ограничен в едно огнище. На много майки казвам – щом детето е стигнало до температура, организмът е изчерпал всички други възможни начини да се справи със заболяването. Затова е по-добре да подкрепяме болния, който повишава температура в този момент, отколкото да я премахваме.

Кога има опасност от фебрилен гърч?

По принцип децата са предразположени към гърчове между 0 и 5-годишна възраст, но тази предиспозиция има връзка повече с фамилната история. Аз се притеснявам от гърч при малко дете до 5-годишна възраст, ако в рода му има хора с епилепсия, с мигрена, алкохолици или някой от родителите му е получавал фебрилни гърчове като малък. Това показва готовност на нервната система да реагира на всякакви дразнения, включително и на високата температура и на токсините от нея. Тази наследственост неминуемо може да се отрази и в поколенията. Ако тези неща отсъстват в потеклото на едно бебе, рискът от фебрилен гърч осезателно спада.

Правилно ли е да бързаме да сваляме температурата с антипиретици?

Често ме питат кой е най-добрият антипиретик. Аз отговарям така: „Ако си представим, че трябва да счупим вашия таблет или телефон, със златно, сребърно или метално чукче да го направим? Или с обикновен камък?“ Ефектът е един и същ.

Понижаването на температурата с антипиретици спира процеса на производство на антитела и тялото обеднява. За да разберат ролята на температурата и какво правят с посягането към тези лекарства, на стресираните майки обикновено правя една аналогия с това какво ни пази нас в обществото. А именно армията, полицията и след това – пожарната, гражданската защита. За да е под контрол престъпността, в квартала трябва да има 10 полицаи. Но в един момент част от тях са командировани и остават 5 полицаи. Тогава дребната престъпност цъфти – кражби, вандализъм. Всъщност имунната система е войската, полицията, пожарната на нашето тяло. И когато се вземе антипиретик без нужда, пускаме в отпуска и войската, и полицията. Организмът остава незащитен, което пък дава зелена светлина на вирусите и бактериите да нанасят щети.

Повишената температура произвежда повече имунни тела, а понижаването й с антипиретик води до намаляване на тази продукция. И в този смисъл бих казал, че тези медикаменти са вредни. Статистиката в международен план сочи, че от неконтролираната употреба на температуропонижаващи лекарства е налице и по-висока честота на вирусни инфекции и алергични заболявания.

Освен това някои от тези медикаменти, от типа на парацетамола, са с т. нар. „хепатотоксично“ действие. Те са отрова за черния дроб. Виждал съм много тревожни резултати след седмица употреба на парацетамол – твърде малко левкоцити и твърде високи стойности на чернодробните ензими, което показва страдание на черния дроб и неговата функция, както и отсъствие на имунна защита.

Понякога в паниката си майките предозират децата с тези медикаменти и се стига до подобни резултати. Важно е да подчертая, че с еднократното даване на някакъв химичен агент за сваляне на температурата ние замъгляваме и клиничната картина и така някои болести стават по-трудно разпознаваеми.

А какви методи препоръчвате за овладяване на градусите?

На първо място, всяка температура изисква уточняване, което може да се случи чрез преглед, инструментални изследвания, образна диагностика, кръвна картина, микробиологично изследване, а не изисква медикаменти.

Много майки ме питат кое е най-доброто температуропонижаващо средство. И аз им казвам: водата, независимо дали ще е чиста вода като напитка или под формата на билков чай, плодов сок (за предпочитане да е прясно изцеден). Тъй като човешкото тяло е изградено от 70% вода.

Физическите методи за свалянето на температурата са разсъбличане на болния, поддържане на кожата му чиста, с отворени пори, за да може да излъчва топлината към околната среда. Тук може да се прави и обтриване с чиста влажна кърпа. Можете да приложите бутилки със студена вода или пликчета с лед на магистралните съдове, т.е. под мишниците, в слабинните гънки, задколенните ямки и лакътните гънки.

Бих посъветвал хората да спазват и правилото на 3-те дни – обикновено това е периодът, в който болният повишава температура и тялото се справя с инфекцията. В това правило влизат и повишен прием на течности, както и на някои асистиращи на организма средства като Шуслеровите соли на DHU и природни лекарства за лечение на вирусни инфекции.

Опитът ми показва, че комбинацията от Инфлуцид и Шуслерови соли №3, №5 и №8 се отразява много добре на болните с повишена температура. Сол №3 предоставя желязото, от което се нуждае борещият се с инфекцията организъм. Сол №5 му осигурява нужната енергия. И понеже водният баланс в организма по време на боледуване е нарушен, доста от хората с температура имат потисната жажда. Не се чувстват жадни, въпреки че трябва да приемат течности. Сол №8 възвръща този водно-солеви баланс и предпазва от обезводняване.

Тази комбинация от соли, разтворени във вода, е помогнала на много майки. Могат да се правят такива разтвори с по 5 табл. от всяка сол няколко пъти на ден до настъпване на подобрение.

Няма опасност от предозиране. Инфлуцид пък е комбинация от най-често използваните природни медикаменти при вирусни инфекции и различни температурни състояния. При остри симптоми се започва с по-чест прием. Дава се по 1 табл. под езика на всеки 1 час, при подобрение на състоянието - през 2 часа, при още по-голямо подобрение - през 3 часа. После 3 пъти, 2 пъти на ден, 1 път, приемът се намалява постепенно.

При много консултации по телефона с хора, които не могат да дойдат на преглед, намират се в друго населено място или началото на инфекцията се е случило в почивните дни, съм препоръчвал именно комбинацията Инфлуцид и Шуслерови соли №3, №5 и №8, защото тя е лесна за прием и с много добър ефект. Това впоследствие е спестило много излишни медикаменти и изследвания, защото след като са приложили тази терапия, доста майки казват, че детето вече няма температура, симптомите са отшумели, апетитът се е възвърнал. И идват само за извинителна бележка.