Един от най-известните готвачи в света, любимка на британската телевизионна публика, но и на династията Уиндзор, ще участва в честването на платинения юбилей на Елизабет II и ще наблюдава приготвянето на пудинга, достоен за кралицата.

Запознайте се с Мери Бери - жената, която цяла Англия обича заради нейните вкусни сладкиши и кулинарни изкушения.

В живота на вечно добре поддържаната и усмихната Мери Бери невинаги всичко е било весело и лесно. Тя израства в разкъсана от войната Великобритания: тя е само на седем години, когато родният й град Бат беше изложен на двудневни германски бомбардировки, а на 13-годишна възраст се разболява от полиомиелит. В резултат на това едната ръка е по-слаба и гръбнакът й е изкривен. Още като дете тя е свикнала да пести, но и да оценява храната. Още в гимназията осъзнава, че ще се занимава с гастрономия, защото се наслаждава само на кулинарните часове в училище.

Ето защо се записва в Батския колеж по домашни науки, специалност кетъринг, а в средата на 60-те години на миналия век става професионален дегустатор на нови рецепти и храни за една компания. По същото време Мери започва да пише първата си готварска книга, която издава през 1970 г. и скоро става редактор на списание "Идеален дом".

Преди това е учила във френското училище Кордон Бльо, а от седемдесетте години до днес си остава безспорен авторитет в областта на добрата храна и кулинарните трикове. Това се доказва от популярността на нейните 70 готварски книги, преведени на редица езици.

От 1966 г. Мери е омъжена за Пол Хънингс, днес пенсиониран собственик на антикварен магазин. Но решението да се омъжи за него не е взето лесно. Когато за пръв път отива да моли баща й за ръката й, той по невнимание прегазва един от гълъбите, отглеждани от г-н Алейн Уилям Стюард Бери и получава отказ. При втори опит да й предложи брак, самата Мери му отказва, защото е пиян. Пол Хънингс получава така чаканото "ДА" едва на третия път, на пейка в лондонския Хайд Парк.

Мери и Пол има три деца - Томас, Анабел и Уилям. Като двойка те преживели най-лошото нещо, което може да се случи на един родител, а именно смъртта на едно от децата им. Техният 19-годишен син Уилям умира в автомобилна катастрофа през 1989 г., докато кара сестра си Анабел в града.

„Тогава дъщеря ми криеше вестника от мен, за да не видя новините за инцидента. През годините си обяснявах, че може би просто е било писано да се случи така: нашият Уилям щеше да умре от мъка, ако вместо това беше починала сестра му“, споделя Мери Бери, която е възприела кралски модел на поведение, когато става въпрос за изразяване на емоции в обществото.

Подобно на мотото на династията Уиндзор "Никога не се оплаквай и никога не се ангажирай с обяснения", Мери Бери вярва, че сълзите и нервността нямат място в публичното пространство. Притеснило я, когато състезателите в по-ранните сезони на сериала "Добър, по-добър, най-добър... британски сладкар" се разплакали.

"В живота трябва да се съберете, колкото и да е трудно, и да продължите напред", смята г-жа Бери.

Във време, когато императивът на младежкия външен вид е по-агресивен от всякога – и е насочен особено към жените – 86-годишната британска гастрономическа звезда Мери Бери връща надеждата, че хората от златната епоха също са желани телевизионни лица. Авторът и редактор на множество готварски книги, водещ и съдия на "Добър, по-добър, най-добър... британски сладкар" описва тайната на нестихващата си популярност като следствие от това, че е добър учител.

В интервю за британското радио Таймс тя споделя, че смята себе си за всеотдаен ментор и че хората признават това. Има нещо в спокойния й глас и десетилетия на една и съща прическа, перфектно боядисани нокти и едноцветни ярко оцветени жилетки – всичко това са елементите, които правят Мери Бери постоянна обществена личност, чийто житейски и професионален опит вдъхват увереност.

И не само на зрителите, но и на британското кралско семейство: през юни Мери Бери ще следи и ще ръководи състезанието за пудинг, организирано в чест на 70-годишнината от управлението на Елизабет II.

А за фактът, че тя вече е близка с членовете на Британския кралски дворец, свидетелстват множество снимки, на които се смее с кралицата или пък хваща за ръка херцогинята на Кеймбридж, сякаш е нейна дъщеря. Освен че е мила и елегантна дама, Мери Бери е и в постоянно търсене на приключения. В нейния сериал, който се излъчва по британския Канал 24, тя може да бъде видяна да обикаля италиански градове, например, и да общува с местните жители на италиански – въпреки че не го говори.

Мери Бери също се харесва на младите, ориентирани към интернет поколения, така че тя постоянно обновява уебсайта си с нови пикантни и сладки рецепти, а добрата новина е, че повече или по-малко всички ястия са относително лесни за приготвяне.

Тя не е активна в социалните мрежи, но Луси Йънг, неин асистент от повече от 30 години и съавтор на много от книгите на Мери, публикува и пише от нейно име в Инстаграм. Нейната скромност, която тя запази въпреки звездния си статус, потвърждава, че публиката все още цени нейния опит и знания.