Знаете ли, че над 5% от населението на света, или приблизително около 360 милиона души, са засегнати от загуба на слуха. За щастие, с напредването на технологиите, днес дори и тези хора могат да водят напълно нормален и пълноценен живот. 

И докато за мнозина слуховите апарати предоставят жизнеспособно решение, то за някои хора със значителна загуба на слуха, те не могат да предложат дълготрайна положителна промяна. Тогава е време да се помисли за кохлеарни импланти – медицинска технология от най-ново поколение, на която разчитат хиляди хора по света като начин за възстановяване на слуха. 

Основното предимство на кохеларните импланти е, че докато слуховите апарати усилват звука, те заобикалят повредената част на ухото и използват електрическо стимулиране, за да позволят на хората да чуват. Новата система помага не само на хората с тежка до дълбока слухова загуба да чуват отново, но и на тези, които никога не са могли да чуват. Това е и единствената технология, способна да възстанови функционално едно от петте сетива, използвайки усъвършенствана система от микрофони и звукови процесори. Също така за разлика от слуховите апарати, които често не са покрити от застраховка, кохлеарните импланти са покрити от НЗОК. В България има 3 центъра за кохлеарна имплантация с над 500 успешни имплантации.

Ако сте решили да се доверите на кохеларните импланти или да зарадвате любим човек с тях, трябва да знаете, че това не е мозъчна операция, а рутинна амбулаторна хирургическа процедура, при която се прави малък разрез зад ухото, за да се постави имплантатът. Няма да имате нужда и от няколкодневен престой в болницата, като най-вероятно ще можете да се приберете у дома още същия ден. Кохлеарните импланти са решениe за цял живот, което е подходящо за хора от всички възрастови групи, включително и за малки деца.

Защото да чуеш за първи път е емоционален момент не само за малките, но и за големите! 

Вижте емоционалното видео на хора със загуба на слуха и техните първи реакции, когато чуват за първи път!

Ако искате да се възползате от безплатен тест на слуха имате възможността да го направите, посещавайки един от центровете за слуха на Fonio, чиито адреси и телефони за предварително запазване на час за преглед можете да видите тук - https://promo.fonio.bg/test-na-sluha