Често похода при стоматолог се превръща в истинско изпитание както за децата, така и за родителите. Детето плаче, не иска да покаже зъбите си на зъболекаря, а вие не можете да го уговорите за съдействие. Децата, които още не са ходили при стоматолог, не знаят кой е той и съответно още не се боят от него. Страхът се появява после, след лоша и болезнена визитация или когато самите родители внедрят страх у детето си. Как да направим така, че след първото посещение при зъболекаря, детето да излезе доволно и да не се бои? Отговорите вижте тук:

1. Не плашете детето със стоматолога! А също така и с всеки друг лекар, освен ако не целите да вселите страх у детето си и то да не ги допуска близо до себе си. Като плашите детето си с визити до стоматолога, педиатъра или инжекциите вие сами си създавате бъдещи проблеми. След такива заплахи детето няма да иска да ходи на лекар, ще плаче и ще прави истерични сцени пред вратата на лекарския кабинет всеки път.

2. Децата, които още не са ходили на зъболекар, не се страхуват от него. Ако майката се бои от стоматолога или ако започва да се притеснява от това, как ще се държи детето при визитацията, то тези тревоги ще се предадат и на малчугана. Затова не превръщайте посещението при стоматолога в голямо и страшно събитие, нека това бъде нещо обикновено, все едно отивате до магазина. Ако пък вие не можете да се справите с емоциите си, то нека някой друг заведе детето ви там (бащата, бабата или дядото).

3. Обяснете на детето кой е зъболекарят и какво прави. То трябва да знае къде отива и какво ще му правят. Не го лъжете и не използвайте сложни, непонятни и плашещи думи.

4. Намерете добър лекар, който умее да работи с деца. Такъв специалист знае как да работи с деца, без да ги плаши.

5. Поиграйте си вкъщи на лекари и пациенти. Докато си играете, демонстрирайте всички манипулации, които извършва стоматологът по време на преглед. Седнете в креслото, отворете уста, използвайте пръчици вместо уредите на зъболекаря и му покажете, че няма нищо страшно.

6. Не използвайте фрази, които могат да изплашат детето. Забравете тези от типа на: „Не се страхувай!”, „Това не е страшно”, „Нищо няма да ти правят, само ще погледнат зъбчето” (като правило, стоматолога все пак извършва някакви манипулации, докосва зъбите и венците със специални уреди, а детето седи и си мисли, че мама го е излъгала). Във фрази като „Не е болезнено!” децата не възприемат частицата „не” и започват да се безпокоят напразно.

7. Заменете привичните за стоматолога думи. Инжекция = ще те напръскат с водичка, за да замразят зъбчето и то няма да те боли. Пробиване = ще жужи, за да изгони червейчетата от зъбчето. Поставяне на пломба = ще залепим с дъвка дупката на червейчето. И всичко в този дух.

8. Ходете на посещения при лекари само тогава, когато детето се е наспало, сито е и е доволно.

9. Ако ще ходите само на профилактичен преглед, то разказа и игрите ще са достатъчни. Докато детето ви седи в креслото за преглед, вие трябва да се държите спокойно, все едно нищо особено не се случва. Не се опитвайте да обръщате повече внимание на детето си от обикновено, не прекалявайте с ласките и грижите, и не привличайте излишно вниманието му.

Ако отивате при стоматолога, след като зъбчето вече го боли, то трябва да се съобразите и със следните препоръки:

1. Разкажете на детето си история за това, как едно червейче е изяло зъбчето му, а чичо доктор ще се опита да го спаси, ще го напръска с водичка, за да не боли, ще почисти боклучетата, които червейчето е оставило и ще затвори дупчицата със специална дъвка. Тоест в очите на детето ви стоматологът ще е като супер-герой, който ще спаси зъбчето.

2. Не го лъжете, че няма да боли, по-добре му обяснете, че ще бъде неприятно, но търпимо. Убедете детето, че дори да го боли, то ще се справи с всичко.

3. Може да се договорите предварително със стоматолога и да подготвите малък подарък за детето. Нека го подари лекарят, като награда за храбростта и доброто поведение. Но нека това бъде обикновена малка кола или кукла, а не голямата играчка, за която детето ви мечтае. Тъй като след всяко посещение при зъболекаря, детето ще очаква повече и повече.

4. Може да дадете добър личен пример на детето си. Когато отидете при стоматолога, първо вие седнете в креслото за преглед. Така детето ви ще види какво се иска от него и какво представлява прегледът. Постарайте се да сте спокойни и да излъчвате положителни емоции.

5. Водете по-често детето си на профилактични прегледи, за да станат нещо обичайно за него. Така то няма да се страхува.