Първият училищен звънец ще удари съвсем скоро, а в класните стаи отново ще се чува детски глъч. Ако и вие сте от родителите, които имат амбиции, мечти и представи за това как ще се развива детето им, но се тревожите от факта, че наследникът ви се концентрира трудно, по-буен е, оплаква се от главоболие, а през учебната година се наблюдава влошване на резултатите му, то днес ще ви разкрием как да се справите успешно с всички препятствия.

На първо място си поемете въздух и сложете край на притеснението и самообвиненията за това колко лоши родители сте. Никой не се ражда съвършен, просто приемете, че може би вашият малчуган е от онези близо 20% от децата в детска и юношеска възраст, които имат подобни оплаквания. Те, разбира се, могат да се дължат на редица фактори – от промените в околната среда и съвременния ритъм на живот, през недостатъчното количество пълноценен сън и отсъствието на физическа активност, та чак до прекомерните изисквания, които им биват поставяни от родители и учители.

Важно е да направите така, че преминаването от безгрижните дни на ваканцията и късното лягане вечер към навлизането към новата учебна програма и спазването на задължителен час, в който да си ляга детето ви, за да бъде в кондиция за следващия ден, да се случи плавно и без излишен стрес. Бъдете подготвени, че изискванията към всеки предмет, по-натоварената учебна програма с всеки по-горен клас и по-големия брой извънкласни дейности биха могли да имат обратен ефект върху детето ви. Така, вместо да получава отлични оценки, успехът му да е по-нисък, често да ви се оплаква, че не се чувства добре и не му е интересно в училище. Как да му помогнете? Чрез няколко лесни, но изискващи дисциплина и внимание съвета, които заедно да превърнете в начин на живот:

Любов и подкрепа от ваша страна

Децата са нашият най-голям приоритет и най-безценен подарък. Затова сме длъжни да им показваме колко много ги обичаме и подкрепяме винаги, без значение от това, което се случва с тях. Ако сами осъзнавате, че понякога сте по-строги отколкото трябва, започнете да мислите конструктивно и подобрете общуването с детето. Не казваме, че когато получи слаба оценка не трябва да го нахъсаме и да му обясним, че винаги трябва да се старае да дава максимума от себе си, но преди всичко е важно да го подкрепим. Всяко дете трябва да бъде спокойно, че дори и да се случи нещо лошо, родителят ще го изслуша и ще бъде негова опора, а не чудовище, от което да го е страх. Отбелязвайте и поощрявайте всеки негов напредък, колкото и минимален да е той. Нека знае, че върви в правилната посока. Упреците вредят и изнервят децата, като дори биха могли да изградят комплекси за малоценност у тях.

Сън

Съгласете се, че едно от най-трудните неща, е да замените безгрижните летни дни и да установите по-строг режим през учебната година. Всички знаете колко важен е пълноценният сън, но едва ли сте чували, че освен за растежа на едно дете, той действа благоприятно и на имунната му система, и на мозъка. Като начало се опитайте 1-2 седмици преди началото на учебната година постепенно да намалите позволеното време преди лягане, в което малкото същество да стои будно с вас и да си играе. Внимавайте последните му дейности да не са прекалено възбуждащи за него, за да не се върти, а да заспи бързо. Качественият сън действа като защитна стена на имунната система и организмът на детето става по-устойчив пред вирусните заболявания. Освен това, когато през учебната година малчуганът се научи да си ляга по-рано и да спи достатъчно, се възстановява и енергийният му запас и то усвоява по-добре наученото през деня.

Aпетит

Ако детето ви започне да отказва да се храни вкъщи преди и след училище, то не пренебрегвайте с лека ръка този факт. Поговорете с него и разберете къде се крие проблемът. От огромно значение е да следите дали храната е балансирана и съставена от въглехидрати, протеини и пресни плодове и зеленчуци. Гответе по-често риба, заради фосфора и мастните киселини в нея, които имат доказан положителен ефект върху мозъчната дейност. Забранете газираните и изкуствени напитки, като ги замените с прясно изцедени фрешове и достатъчно количество вода за добра хидратация. Внимавайте вечерята да бъде лека и преди сън да не приема сладки храни или такива съдържащи кофеин.

Движение

Движението е един от основните фактори, който влияе на концентрацията на вашето дете. Ако имате възможност, водете го пеша до детската градина или училище, а след приключването на деня, измисляйте дейности, които допълнително да го занимаят и да изразходят натрупаната енергия през часовете – разходка в парка, игра с приятелчета навън или пък каране на колело до баба. Достатъчното движение осигурява по-голямо внимание в час, асимилиране на чутата информация и нейното запомняне впоследствие.

Kрай на разсейването

Като добри родители, вие трябва да направите всичко възможно, за да може кътчето, в което детето учи и пише домашните си, да бъде единствено и само за тази цел. Махнете всички вещи, които биха отвлекли вниманието му от задачите (играчки, телефон, телевизор), за да може мозъчната му активност да бъде ангажирана само с приоритетните неща и да не се занимава с няколко неща. Казвайте му, че колкото по-бързо научи уроците си и приключи с домашните, толкова повече време би му останало за игра и приятни забавления, които обича да прави.

Минерални соли

Знаете ли, че дефицитът на калий и магнезий в организма води до умора, слаба памет, чести главоболия и нарушения на съня? Само си представете как тези симптоми влияят на децата ни… Затова е толкова важно те да приемат двата минерала, за да бъдат заредени с енергия и мозъкът им да бъде стимулиран за запаметяване на нова информация. Тук, разбира се, на помощ идват обичаните и наистина ефикасни Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които са изпитано средство за изпити, контролни и концентрация в часовете. Шуслерова сол №5 калиев фосфат ще помогне на вашия малчуган да бъде концентриран по време на учебните занятия, ще му подейства ободряващо и ще подобри съхраняването на информация. Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат ще облекчи чувството на безпокойство, ще подобри качеството на съня, влошен от страха за изпити и контролни.

Нека денят на детето ви започва с приема на 3-4 таблетки от сол №5 сутрин и завършва с 3-4 таблетки от сол №7 вечер за период от 3 месеца. Комбинацията от тези соли за концентрация трябва да бъде приемана задължително поне 2-3 дни преди изпити, като от всяка сол са неоходими 5 таблетки за по-малките и по 10 таблетки за по-големите ученици.