Тайните писма на принцеса Даяна до приятели са разсекретени и магат да ви трогнат до сълзи. Те разкриват къде е празнувала Коледа, от какво се е страхувала в двореца Кенсингтън и защо се е чувствала "коленичила".

В тази статия ще ви разкрием повече подробности за всичко това.

Когато личните вещи на покойната принцеса на Уелс отиват на търг, това изкарва нови подробности за живота й, неизвестни до този момент на обществото. 32-те писма, които тя е адресирала до приятелите си Сузи и Тарек Касем, също ще бъдат продадени на търг на 16-ти февруари. В тях Даяна разказва колко ужасно се е чувствала след "отчаяния си и грозен" развод с Чарлз. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Princess of Wales 👑 (@princessdianachronology)

 

Семейство Касем се запознават с Уелската принцеса през август 1995г., по време на редовните си посещения в Кралската болница Бромптън. Те казват, че притежанието на толкова значими и трогателни документи е отговорност, която не искат да прехвърлят на своите деца или внуци. За това са решили да ги продадат на търг за около 90 хиляди британски лири (това е общата сума). Част от приходите ще бъдат дарени на благотворителни организации, подкрепяни от Даяна преживе. Търгът ще се проведе в Ley's Actioneers в Пензас, Корнуел.

В писмата до приятелите й, писани в края на 1995г. и през цялата 1996г., Уелската принцеса описва как е била поставена "на колене" след развода. Тя споменава за страха си от подслушване на телефона й- сюжет показан в последния епизод на "Короната". Тя прави завоалирани намеци за кралското семейство, оплаквайки се от изолацията си. На 20 май 1996 година Даяна пише на г-жа Касем : "Тъй като нямам мобилен телефон, ми е трудно да обсъждам лични въпроси, защото репликите ми постоянно се записват и предават тук. Ако знаех преди година какво ще трябва да преживея с този развод, никога нямаше да се съглася. Това е отчайващо и грозно."

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Princess of Wales 👑 (@princessdianachronology)

 

След раздялата със съпруга й, празниците стават болна тема за Даяна. Забележително е съобщението, в което тя благодари на семейство Касъм, че са я поканили да прекара Коледа на 1995г. с тях, докато Уилям и Хари са били с баща си в Сандрингъм. След като Бъкингамският дворец публично обявява, че принцесата няма да се приъедини към семейството за тържеството в Уиндзор, мнозина смятат, че тя е прекарала празника сама в двореца Кенсингтън. "Бях изключително развълнувана, че бях поканена на семейното ви празненство, особено защото се чувствах като част от вашето семейство", пише Даяна с благодарност към приятелите си.

Едно от най-красноречивите писма, което показва как разводът се е отразил на Даяна, е написано на 28 април 1996г. Тя им пише, за да се извини, че се налага да отмени пътуването си до Тоска с тях, заради прекомерения стрес, който изживява. "Изживявам много труден период, натискът е голям и идва от всички страни. Понякога е много трудно да държа главата си изправена, а днес съм "на колене" и просто искам този развод да приключи, защото цената е огромна." Обичайно гладкия почерк на принцесата се влошава към края на писмото, вероятно защото е имала трудности при завършването му.

Лейди Ди многократно благодари на двойката, че са до нея и изслушват всичките й терзания. "Хубаво беше да сме тримата!", заключва тя. На 19 декември 1995г., ден след като кралицата съветва Чарлз и Даяна да се разведат, принцесата им пише писмо. "Може да ме наричат пеперуда, но аз не искам да отлетя от това любящо семейство.", имайки предвид семейство Касем. Друг намек по адрес на кралското семейство звучи така : "Невероятно съм трогната от начина, по който ме защитавате и двамата...Не съм свикнала с това!" Освен това споменава, че никога не е имала такава любов й подкрепа от страна на "брачния си партньор". И благодари на приятелите си за цветята, книгите за медитация и маслото от жасмин.