Разстежът е част от живота. Когато вашият син достигне този момент, в който вече не си играе с конструктор, а го заменя с видео игри, вие ще започнете да имате няколко причини за безпокойство относно това колко бързо се развива той ментално. Ето няколко трудни ситуации, които само майките на син в тийнейджърска възраст биха разбрали. 

1. Той изглежда вече не ви слуша

Дали играе на плейстейшъна си или слуша музика на MP-тройката си, той рядко обръща внимание на това, което казвате. Изглежда погълнат от света на неговите звуци, единствените, които са важни в момента, и това може да не включва приказките ви. Да, вашите, на неговата майка.

2. Той не прави възпитанието му по-лесно за вас

Мислите си, че докато той се превръща във възрастен, за вас ще е по-лесно да го възпитавате. Може би ще е по-зрял и ще поема повече отговорности. Но не е по-лесно за вас на този етап. По-скоро, ще трябва да отговорите на всяко отрицателно поведение, с което той ви провокира, с прошка, хумор, внимание и насърчение в обратната посока.

3. Той нарушава всички правила

Просто правило, като това да се прибира вкъщи в определен час вече не му е по мярка. Всъщност, да се прибира около 8 вечерта изобщо не е правило вече. Да не е пред монитора по цяла нощ и да помага повече в домакинството, като, например, да изхвърля боклука, са наистина трудни дейности, към които да се придържа.

4. Той расте по-бързо, отколкото осъзнава

Гласът му става по-дълбок. Грабва яденето и го изяжда бързо, на големи хапки, като кит. Поръчва двойно, когато вечеряте навън, и мускулите му изведнъж стават видими. Трябва да имате по-голям хладилник и да купувате по-нутриентна храна, за да задоволите неговите нови нужди.

5. Той има повече интереси извън дома

Вие очаквате или искате той да се сближи със вас, може би, да се отнася с вас по същия начин, по който се отнася с момичета, от които започва да е привлечен – с внимание и интерес. Искате да ви уважава повече и да споделя историите си с вас, но всъщност се случва точно обратното.

6. Той ще прави повече грешки

Колкото и да не харесвате тази част, трябва да разберете, че вие също сте преминали през тийнейджърските години, когато много важни неща не са ви се стрували по-важни от противоположния пол или мотаенето навън с приятели. Той ще прави грешки, защото някъде между борбата за независимост и безгрижието, животът ще го научи на едни или два урока.

7. Той ви осигурява тежки битки

Досега беше лесно да го инструктирате и направлявате. Виждате, че той съзрява и се извисява, и не можете да се отнасяте с него като с най-малкия човек в стаята. Споровете и аргументирането стават много ожесточени и трудни. Сега определено трябва да водите своите битки с него доста внимателно.

8. Той не иска вие да го учите да шофира

Много майки ще се съгласят с това. Той е независим и майката не може да го направлява през деликатната фаза на обучението да шофира. Ами какво ще кажат приятелите му? Как ще го имитират и ще му се подиграват. Ще бъде по-добре за него, ако баща му го научи.

9. Той ви поднася смесени емоции

Иска ви се да се разплачете, когато той има успехи с футболния си отбор или носи високи оценки. Иска ви се и да си поплачете, когато прави грешки или залитания. Като във влакче на ужасите сте, но от смесени емоции, и ще е така през целия период на съзряването на сина ви.

10. Той ще изчисти стаята си сам (и не само)

Вие почиствахте, когато той беше по-малък. Вие раздигахте след него, подреждахте нещата му, оправяхте кашите, които е забъркал, когато беше по-малък. Но сега ще трябва да наблюдавате как той поема контрола в тези ситуации и поема отговорността за нещата, които е объркал.