Телемедицината е сред достойнствата на IX Софийски симпозиум по репродуктивна медицина. Научният форум се организира от Института за репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“ на 6 и 7 ноември в хотел Балкан София (бивш хотел „Шератон“). Темата на тазгодишното събитие е „Асистирани репродуктивни технологии, бременност и раждане.“

Много голям интерес сред записалите се делегати предизвика третата сесия от форума, по време на която ще бъде излъчено на живо от операционните зали на Медицински комплекс Д-р Щерев“ раждане по метода на Щарк.

В рамките на събитието световноизвестният специалист във феталната медицина проф. Кипрос Николаидес ще изнесе лекция чрез телевръзка. Проф. Николаидес е ръководител на Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон –  първия по рода си специализиран център във Великобритания и най-големия такъв в света. Той е един от основоположниците на феталната медицина в световен мащаб. Пионер, приложил за пръв път редица иновации както във високоспециализираните ултразвукови изследвания на плода по време на бременността, така и в приложението на революционни вътреутробни фетални операции. Школата на проф. Кипрос Николаидес е подготвила и сертифицирала специалисти по фетална медицина, работещи във водещи лечебни заведения в Европа, САЩ и Азия. Лекцията на проф. Николаидес, която ще бъде предавана чрез директна видеовръзка от King’s College Hospital, ще бъде включена във втория модул, който е посветен на бременността. Темата на лекцията ще бъде свързана с клиничното приложение на скрининг хромозомни заболявания чрез фетална ДНК в майчината кръв.

IX Софийски симпозиум ще събере на едно място водещи специалисти от страната и чужбина в областта на репродуктивната медицина, акушерството, гинекологията, феталната медицина и неонатология.  Фокусът на научния форум ще е насочен към въпросите, свързани със зачеването чрез приложение на възможностите на съвременната репродуктивна медицина, с надлежното проследяване на бременността и новите постижения в пренаталната и феталната медицина и с раждането от акушерска и неонатологична гледна точка с обсъждане на съвременните тенденции.

Пълна информация за програмата на IX Софийски симпозиум по репродуктивна медицина, за лекторите в научната програма, за таксите за правоучастие и начините на заплащане можете да получите от интернет страницата на Института по репродуктивно здраве (www.reproduktivnozdrave.org )