Пролет е и отново думата детокс се предава от уста на уста. Заваляха и хиляди схеми, препоръки и тайни рецепти за това как тялото трябва да се пречисти от натрупаните токсини през зимата. Колкото и да четете обаче, почти никъде няма да откриете колко е важно всичко да върви в синхрон между тялото, душата, мислите и емоциите, които изпитваме. В нашата медицина е нормално да бъдем разглеждани като отделни части и органи, но ние сме много повече от това. Връзката между душевното състояние и физическите симптоми е повече от ярка. Спомнете си само как под стрес можете да получите сърцебиене и как страхът и притеснението водят до пресъхване на устата и свиване на стомаха. Затова не си заслужава да правите детокс наполовина! Започнете първо с мислите и ще се изненадате как тялото ви ще ги послуша. Защото телата ни винаги подслушват нашите мисли, а позитивното мислене има реална целебна сила.

Не се гневете!

Гневът е една от емоциите, които ни съпътстват почти ежедневно. Когато събитията се разминават с нашите очаквания, когато се чувстваме ощетени, пренебрегнати, обидени в нас се натрупва много спотаена агресия. Тя може да избухне в даден момент, а може без да напомня много за себе си, след време да развее победоносното си знаме, като ни донесе заболявания на черния дроб, жлъчката, ставите, кожата. Домът на гнева в тялото е черният ни дроб и жлъчката. Там реално складираме много отрицателни емоции като обида, яд, ревност, недоволство. Не е ли иронично точно основните органи, които изхвълят токсините от нас, да бъдат затлачени от лепкави негативни чувства? Ако правите прочистваща терапия, дори да я направите по всички правила, тя ще е напълно неуспешна, ако не осъзнаете този прост факт. Намерете вашия център, вашия спокоен остров, вашия храм на баланса и равновесието и не излизайте от него, назависимо от желанията на другите и проблемите ви с тях. Иначе ще чистите тялото, но душата ви ще остане пропита с негативни чувства.

Не критикувайте другите!

Всяка критика, злословене или просто негативен коментар за хора, които ви дразнят, въобще не ви помага. Не само че няма да ги промените, даже напротив, давате им повече сили да ви въздействат, защото с всяка дума за тях вие отново и отново преживявате недоволство си, яростта си и отрицанието, което изпитвате заради поведението им. Кой печели от това? Със сигурност не сте вие! Научете се да наблюдавате събитията отстрани, сякаш не сте участник в тях, не ги приемайте лично. Хората не правят определени неща, за да ви навредят. Те просто така разбират живота, действат по определен начин, защото също са измъчвани от вътрешна нестабилност и се опитват да станат значими в собствените си очи. Критиката има смисъл, ако е казана в очите, ако ви освобождава и чрез нея можете да покажете границите си на търпение. Но преглъщате ли я за удобен момент, ще откриете че той никога няма да дойде. А вие вместо да живеете в хармония, сте пропилели години в излишни тягосни размисли и самообвинения. Разчистете съзнанието си за по-ценни дейности.

Променяйте се!

Създадете ли около себе си и вътре във вас, атмосфера на любов, разбирателство и синхрон, ще видите как животът ви започва да се променя. Променете отношението си и колкото и да не ви се вярва рано или късно ще усетите как привличате позитивното към себе си. Промяната в мисленето се отразява и на действията и поведението ви, така че вие насочвате всичко в различна посока и събитията ще ви отговорят подобаващо. Ще откриете как в живота ви влизат все повече хора, които търсят същото като вас и постепенно няма да сте интересна плячка за дразнителите, защото те ще разберат, че не могат да ви засегнат. Простичко е, лесно е и си заслужава.

Обикнете черния си дроб!

След тези 3 важни стъпки сте готови за истински детокс. Разтоварихте черния дроб от негативите мисли, сега трябва и да му дадете подходяща храна. Пролетта е сезонът точно на този орган и в тялото настъпват промени, които не трябва да затормозявате. Отделя се повече слуз, която трябва да излезе. Може да се появи хрема, несъвършенства или промени по кожата, по-често изхождане или други промени в нормалния ви ритъм. Това не означава, че сте болни. Тялото ви дава сигнал, че е време да му помогнете да се освободи от излишното. Как да го направите? Не му вредете като преяждате, използвате вредни храни, не се движите, често посягате към цигарите или чашката, не лекувате проблемите на стомаха – ако стомахът не работи добре, черният дроб се претоварва.

• Изберете качествени белтъчини – месото натоварва черния дроб, по-добре е да изберете био кисело мляко и бирена мая.

• След 15 часа не консумирайте белтъчини, защото тогава черният дроб обработва въглехидратите.

• Изберете храни с баластни вещества – плодове, зеленчуци, лимец, просо, елда, киноа и натурален ориз. Тези храни съдържат много магнезий и фосфор и витимини от група B.

• Хапвайте сурови плодове и зеленчуци до 15 часа и типични за вашия район.

• Избягвайте обработени, рафинирани, подсладени храни.

• Не пийте нищо поне 30 минути преди и след храна, защото така разреждате стомашните сокове и храната не се разгражда добре.

• Черният дроб е най-активен между 1 часа и 3 часа през нощта. Това означава, че трябва преди лягане да приемете двете основни соли, които подпомагат дейността му. Това са Шуслерови соли №6 калиев сулфат и №10 натриев сулфат на Немския хомеоптичен съюз (DHU). Те чистят хепатоцитите (чернодробните клетки) и подпомагат детокса на тялото.

• Приемайте много вода!

• Важно е да се чисти и лимфата в тялото, която е нашата дренажна система и без нея не можем да се отървем от вредните вещества. За нея се грижат Шуслерови соли №8 натриев хлорид и №9 натриев фосфат.

• Детокс програмата се прави със соли №6, №8, №9, №10 по 3 таблетки от всяка на ден поне 1 месец. Сутрин №9, между 15 и 17 часа е №8, а преди лягане №6 и №10.

И не забравяйте най-важното – детоксът първо започва в мислите ви и само така може тялото ви истински да го почувства. Затова гледейте да имате по-малко за чистене и повече позитивни емоции за споделяне.

Автор: Цвети Стоянова