Така жадуваното лято е вече тук, но килограмите са все още една идея повече, отколкото трябва. А така ти се иска да си в перфектна форма и да се чувстваш добре в кожата си... Е, май е време за действие. А каква по-добра мотивация от това, че банският ти е малко впит, а ципът на онази толкова любима рокля едва се движи нагоре… Да, има стотици начини, които ще ти помогнат да, но тъй като не сме особени привърженички на драстичните диети, какво остава за гладувания (предполагаме и ти), ще насочим вниманието ти върху един малко по-различен метод, който ще внесе цялостен баланс в организма ти – детоксикацията.

Защо точно детокс през лятото?

Разбира се, че всеки един сезон е подходящ за детокс, но през лятото предимствата са малко повече: организмът ни се детоксикира по-лесно, тъй като консумираме повече сурови и леки храни; потим се много повече, което помага за естественото изхвърляне на токсините; мотивацията ни за предстоящата отпуска е по-силна от всичко. Както вече сме ти разказвали, биоритмите на организма са пряко свързани с природата и нейната цикличност. В природата това, което се случва с живите организми през лятото, е подготовка за по-горещите дни, в които е добре да изхвърлим всичко излишно. Тялото ни не прави изключение като се стреми да се отърве от натрупаните токсини в организма. Така, основният смисъл на детокса през лятото се корени в идеята отново да се вслушаме в биоритмите и след като вече веднъж през пролетта сме прочистили черния дроб и стомашно-чревния тракт, да действаме в друга посока – към сърцето, кръвта и тънкото черво.

Неслучайно древната китайска медицина определя огънят като контролиращ елемент на сърцето и тънките черва. Причината се крие във факта, че именно през най-топлите месеци от годината огънят на слънцето е в своя зенит, а кръвта се разрежда от високите температури. Така, сърцето в човешкото тяло започва да работи по-спокойно, разгръща своя максимален капацитет, изтласква повече кръв, а оттам се активират и всички функции на кръвта. Не си ли се замисляла защо именно през лятото простудните заболявания преминават доста по-леко, отколкото тези, които ни тръшват през зимата? Е, причината е точно тази!

Тъй като максимумът на сърдечната активност е в часовия диапазон между 11 и 13 часа, през тези два часа, в които най-важният орган в нашето тяло работи на пълни обороти, е добре да го щадим. Нещото, което може да се опиташ да превърнеш в свой навик, е поне веднъж дневно да се храниш с топло приготвено ястие, а след хранене да стоиш 15-20 минути с изправена горна част на торса и вдигнати по-нависоко крака, за да помогнеш на сърцето и храносмилателната дейност. Тънкото черво пък, определяно още като център на храносмилателната ни система, е отговорно за раздробяването на всяка погълната хапка и усвояването на всички ценни вещества в нея чрез кръвта до всяка клетка в тялото ни. Активността му е най-висока между 13 и 15 часа, когато има нужда от максимално кръвоснабдяване, за да се усвои по-добре приетата храна на обяд. Неслучайно именно това е времето, което хората от време оно са избрали за активна почивка. Може да подсилиш функциите му с храни, които съдържат горчиви съставки, но задължително отбягвай захарта, бялото брашно, суровите храни и големите количества животински мазнини. Прогони и тъжното настроение, чувството на необоснована загриженост, въленение и други негативни емоции, особено по време на хранене.

Ето и някои от основните ползи на летния детокс:

- красивата кожа е здравата кожа – ще забележиш как всички досадни пъпки и петънца видимо ще намалеят и тенът ти ще стане по-сияен;

- загубата на тегло е налице – токсините се съхраняват в мастните тъкани, но тъй като са елиминирани, това означава, че и мастните депа са значително по-малко;

- ще имаш повече енергия – отново заради загубата на всички вредни токсини; - ще подобриш навиците си за хранене - тъй като тялото ти само започва да иска да се храни с по-здравословни продукти;

- подобрена концентрация и фокус върху ежедневните дейности

Време е да изпълниш целите си

Човешкият организъм елиминира вредните вещества, попаднали в тялото, чрез черния дроб, бъбреците, червата, белите дробове, лимфните възли и кожата. Понякога организмът ни не може да се справи с всички вредни вещества, попаднали в тялото и точно това е основна причина за появата на симптоми като проблеми със стомаха, умора, главоболие, тъжно настроение, кожни раздразнения и алергии. Всички те са знак, че трябва да направим така, че да възстановим това, с което сме навредили, a о сновната причина може да се корени в слабия метаболизъм. Тук идва и ролята на детоксикацията като естествено средство, което да съживи организма ни отвътре и на свой ред да увеличи енергийното ниво и цялостното ни благосъстояние. Както всички знаем именно това е процесът, който е отговорен за елиминиране на токсични вещества от организма и прочистването на тялото ви, което води до по-силен метаболизъм и имунна система. Лятото е сезонът, който може би предлага най-голямо изобилие от пресни плодове и зеленчуци, които всички обичаме. Фактът, че те зреят под слънчевите лъчи и съдържащите се в тях витамини и минерали биват директно приети и усвоени от организма ни, е основното им предимство да ги консумираме под формата на разтоварващ режим.

Eто и кои са основните плодове и зеленчици, на които да заложиш, за да подобриш здравословното и физическото си състояние:

- ананас, диня и пъпеш – в помощ на бъбреците и отделителната система;

- малини и череши – заради ниското си съдържание на калории; - цвекло – за борба с инфекциите;

- ябълки – спират желанието да похапваш сладко, запазвайки хидратацията и детоксикирайки тялото;

- авокадо – суперхрана, особено полезна за детоксикация на храносмилателната система и черния дроб, заради съдържащия се глутатион;

- краставици – помагат на тялото да се измие от токсините и стимулират движението на урината;

- водорасли – укрепват тялото с мощната сила на антиоксидантите в тях;

- бял чай - блокира коремните мазнини;

- куркума за детоксикация на кръвта; - зеленолистни зеленчуци, блокиращи натрупването на холестерол; - лимон за цялостен детокс на клетките и тъканите;

- ленено семе – богато на Омега 3 и 6 мастни киселини, намаляващи възпаленията

Разбира се, не забравяй и приема на достатъчно вода, като заедно с това се опиташ и да се противопоставиш на подутия стомах и задържането и като намалиш солта.

Топлите месеци са идеалното време, в което можеш да си позволиш да прекарваш повече време на вън, което да запълниш с дейности на открито, спорт, като едновременно с това се погрижиш и за психо-емоционалното си състояние. По този начин ще укрепоиш организма си и ще помогнеш на тялото си да премине много по-бързо през простудните заболявания.

Oще един сигурен начин как да повлияеш благоприятно на този процес

Разбира се, и тук можеш да потърсиш помощ от природата и нейните минерали, за чието благоприятно действие сме говорили многократно.

- в случай, че се е наложило лечение с антибиотици е много важно да направиш детоксикация и да се погрижиш за възстановяване на функцията на червата - с хомеопатия и Шуслерови соли. Когато се налага прием на антибиотик - по време на приема се взема и Шуслерова сол №6 - 3 пъти по 1-2 табл. дневно. След приема на антибиотик вземаме Шуслерова сол №12 - 3 пъти по 1-2 табл. дневно + пробиотик в продължение на 1-2 седмици. Успоредно с приема на антибиотик може да се използва и хомеопатичното лекарство Окубака D6 - препоръчва се за детоксикация при антибиотична терапия. 2 пъти дневно по 1 доза (10 глобули) за периода на АБ лечение и за 1-2 седмици след това, за окончателно изчистване.

- лятото е подходящ сезон да се погрижиш и да намалиш нивата на стреса (психоемоционален "детокс") и да регулираш повишената киселинност и нарушения на метаболизма - тези проблеми често са следствие от ежедневието, изпълнено със стрес и липса на време да се погрижим за себе си, да се храним правилно, да си почиваме достатъчно. Към това можеш да добавиш прием на сол №10 - сутрин, 3 табл. за да стимулираш чернодробната функция (приема се сутрин, регулира и отделителната система) и сол №9 – вечер се приемат 3 табл., за да премахнеш повишената киселинност и разградиш мазнините. На обяд може да приемеш и 3 табл. от сол №5, която ще ти помогне да регулираш нервната система.

Тази комбинация ще ти помогне не само да се чувстваш много по-добре, но и даже да изгубиш неусетно някой и друг килограм!