Замисляли ли сте колко са важни парите? Разбира се, животът ни би бил немислим. А замисляли ли сте се колко малко знаят децата ни за парите и колко добре би било ако получат финансова грамотност от най-ранна възраст?

Ако децата ни от малки се научат да ценят парите, да разбират тяхната роля и значение, то те биха променили отношението си към тях.

В основното училище и в гимназията малчуганите получават образование, но за съжаление не и финансово. А всичко това може да стане много лесно под формата на забавни игри и занимание.

Когато децата са на възраст около 2 или 3 години, все още не разбират значението на парите , но точно на тази възраст те могат да чуят за първи път за тях, да ги видят и да се научат да ги разпознават. Най-естествено и лесно това би могло да стане под формата на игра.

Играйте с децата си на “магазин”. Изрежете пари от хартия, нарисувайте ги, така че да приличат на истинските. Използвайте различни празни кутии и пластмасови бутилки за „стока“, подредете ги и започнете „търговията“. Играта е ролева, така че детето ви понякога може да е купувач, понякога продавач. По този начин ще научи някои основни неща за парите и как си служим с тях.

След година две тази игра може да продължи, но малко по-усложнена. Сега вече може да обясните на детето, защо предпочитаме някои стоки пред други. Кои стоки са «евтини» и кои «скъпи», какво са намаленията. Оставете детето самό да измисли и организира свой магазин, а вие им помогнете само с някои насоки. Играта «ресторант» е друга ролева игра, която би могла да помогне на децата на тази възраст да възприемат по-лесно света на финансите. При нея малчуганите се научават да се държат прилично, да имат добри маниери и да плащат за полученото обслужване и храна.

Също добра идея е детето да ви помага в кухнята, например при приготвяне на сладкиш и след това да го “продаде” на останалите членове на семейството или на приятели. Така много бързо научава за цената на труда.

На учениците даваме джобни пари, а също и “бонуси” за добри оценки и за помощ в къщи. Много често вместо подаръци за празниците получават пари от приятели и роднини. Хубаво е малчуганите да разберат, че не е нужно да харчат веднага тези пари. Поговорете си с детето за спестяването. Как го правим, къде можем да оставим парите си на сигурно място. Кажете им че парите в портмонето са тези, които ни трябват за различни покупки, а останалите е добре да държим в спестовна касичка или в банката.

Поговорете за парите и със своите пораснали малчугани. Децата в пубертета гледат на себе си и на света по-критично и имат по-големи нужди и претенции. Бихте могли да използвате тази особеност на възрастта и да ги научите как да преценяват коя покупка е изгодна, сравнявайки цена и качество. Трябва да придобият навика да гледат етикетите на стоките и да избират правилно според техните предпочитания.

На юношите дайте свобода да участват в разговорите за семейния бюджет, да изказват мнение и предпочитания. Нека знаят за доходите ви, как се постигат и че не трябва да пилеем лесно и безотговорно спечелените с труд пари. Бихте могли също така да задълбочите техните познания за банките и финансовата сфера. Например, бихте могли да им обясните разликите между различните депозити и кредити. Разликата между дебитна и кредитна карта, ATM и POS машините и кога се използват. Не е нужно да имате задълбочени знания в тази област, просто можете да потърсите информация за това в интернет или да помолите някой банков служител да ви даде нужните разяснения.

Автор: Мирослава Скарлату