Прекалено стерилната среда може да доведе до хронични заболявания.
Игрите на децата в калта, всъщност им помагат да изградят здрава имунна система и намаляват шансовете за развитие на хронични заболявания, като например астма.

Разбира се, важно е да мием редовно ръцете си. Изключително важно е по време на сезона на грипа и настинките, а също при посещение на някого в болницата.

Проблемът е в прекалено голямата предпазливост на родителите, които учат децата си да си мият ръцете твърде често. Науката е доказала, че премахването на микробите от ръцете с антибактериални сапуни, всъщност вреди на децата и имунната им система, твърди микробиологът Мари-Клер Ариета.

Професорът в университета в Калгари, заедно с нейния колега Брет Финли, са установили, че днес отглеждаме децата в много по-чиста среда от когато и да било. Прекомерната хигиена води до увеличаване на хроничните заболявания като астма, напълняване и много други.

Проучвания доказват, че микробите всъщност помагат на децата от най-ранна възраст. Те са и причината организмът ни да се научи да се защитава от микробите, като укрепват имунната система.

Когато се раждаме, в организма ни няма никакви микроби. Имунната ни система е недоразвита. Но веднага щом микробите се появят, карат имунната система да заработи правилно. Без микробите имунната система изобщо не може да се бори с инфекциите.

И не става дума само за наличието на микроби, но и за това, което те произвеждат. Те произвеждат молекули и вещества, които пряко взаимодействат с лигавицата на стомаха. Най-точно казано е, че те ги тренират. По този начин клетките научават какво трябва да правят, за да се защитят. Интересно е, че тези клетки се придвижват до други части на тялото, като тренират и другите клетки да се защитават.

Науката се опитва да направи достъпна информация за прекомерната хигиена, която води до проблеми със стомаха, напълняване, астма, дори аутизъм и други хронични заболявания. Много хора смятат, че за всички тези заболявания са виновни гените. Истината е, че гените ни не могат да се променят толкова бързо. Проучванията доказват, че много от тези заболявания се дължат на имунна система, която не е развита по правилен начин още в ранна възраст. Наличието на микроби в ранна възраст е задължително, за да може тя да се бори с различни проблеми в бъдеще.

Какво трябва и не трябва да правят родителите?

Науката е доказала, че деца, които са израснали в къща сред природата, имат много по-малък шанс да развият астма. Разбира се, това не означава, че родителите трябва незабавно да съберат багажа и да се преместят в провинцията. Но трябва да се опитат да намерят баланс и детето да излиза и да си играе повече навън.

Същото правило важи и за собствениците на домашни любимци и най-вече на кучета. Позволете на детето да си играе с кучето.

Проучванията доказват също така, че непрестанното почистване на всички играчки, които бебето слага в устата си, може да доведе до астма.
Всички тези научни факти са доказателство, че живеем в прекалено чиста среда, която вече не е здравословна.

Хигиената е изключително важна за всички нас. Не бива да спираме да си мием ръцете, но трябва да преценим кога е задължително да го направим и кога премахването на микробите може всъщност да ни навреди.

Така че, ако детето е навън и си играе в калта, нека си играе в калта. Трябва да има баланс между превенцията срещу инфекции и здравословното излагане на микроби.