На 1 декември в знак на съпричастност към всички засегнати отбелязваме Световния ден за борба срещу вируса на СПИН, целта, на който е да насочи общественото внимание към проблемите от ХИВ вируса и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с коварното заболяване.

В световен мащаб с вируса на имунната недостатъчност всеки ден се инфектират около 7100 души. У нас от началото на годината до края на юли са открити 113 серопозитивни лица.

За първи път този ден се отбелязва през 1988 г., като тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.

Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977 и 1978 г. Но първите публикации по темата се появяват едва в началото на 80-те години в САЩ, а през 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Щатите официално въвеждат името СПИН.

В България първият случай е открит през 1986 г., когато се оказва, че студент от Танзания е заразен.

В световен мащаб от 13 милиона през 1992 г., броят на заразените нараства драстично до 22 милиона през 1996 г., като от тях 8 милиона умират.

По настоящем в света над 33 милиона души живеят със вируса на ХИВ, на всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира. 

Днес, като част от кампанията в страната, в столицата на пл. "Света Неделя" ще бъде разположен мобилен екип на кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на Сдружение "Здраве без граници". В него между 12.00 и 16.00 часа всеки желаещ ще може да се изследва за ХИВ анонимно и безплатно.

Доброволци на младежката организация на Българския червен кръст (БМЧК) пък ще раздават информационни материали и презервативи на територията на различни средни и висши училища в столицата. В знак на съпричастност със засегнатите точно в 18.00 ч. от пл. "Св. Неделя" ще тръгне шествие, което ще премине по бул. "Витоша" до пилоните на НДК. Там в 19.00 часа доброволци на БМЧК ще запалят панделка от свещи - символ на движението за борба със смъртоносния вирус.

В навечерието на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН Детският фонд на Организацията на Обединените Нации УНИЦЕФ съобщи, че между 2005 и 2013 г. са предотвратени около 1,1 милиона заразявания с вируса на ХИВ/СПИН при деца под 15-годишна възраст, а новите случаи на инфекции са намалели с над 50% в глобален мащаб.

Най-резките спадове на заболеваемостта са регистрирани в 8 африкански страни – Малави, Етиопия, Зимбабве, Ботсвана, Намибия, Мозамбик, Южна Африка и Гана. В тях между 2009 и 2013 г. новите случаи на инфектирания са намалели с повече от 50%.

Животът е безценен! Побързай! Изследвай се!