Когато сме тийнейджъри, често се чувстваме неловко и се плашим да правим нещата, които искаме да правим, страхувайки се, че другите ще си помислят, че това е неудобно. Докато чакаме да пораснем, може би през 20-те си години, най-накрая се чувстваме най-уверени отколкото някога сме били. Проучване, което анализира изследователски статии, обхванало около 165 000 участници, установява, че нашите 20 години всъщност не са възрастта, в която самочувствието ни е най-високо.

Заинтригувахме да разберем на коя възраст имаме (или ще имаме) най-високо самочувствие. Така че нека видим какво казва изследването за това!

Самочувствието на децата расте

Самоуважението се повишава през периода от 4 до 11 години, установяват изследвания. Една от възможните причини за това е, че децата започват да се чувстват все по-независими през този период. И тъй като се научават да правят нещата сами, това помага за повишаване на тяхното самочувствие.

Самочувствието на тийнейджърите остава същото

Някои по-стари проучвания установяват, че самочувствието намалява в юношеството. Смята се, че има нещо общо с това, че е преходен период. Тийнейджърите започват да ходят в средното училище и изпитват емоционални и физически промени, които биха могли да повлияят на тяхното самочувствие. Те също могат да започнат да се сравняват по-често с другите и да се чувстват неудобно. Настоящите изследвания обаче показват, че на възраст между 11 и 15 години нивата на самоуважение не се променят. Нещо повече, на 15 години самочувствието започва да се увеличава драстично.

Повишава се самочувствието на възрастните

Самочувствието продължава да расте и в зряла възраст. През този период развиваме зрели личностни черти. Това е така, защото приемаме нови социални роли, които изискват от нас да бъдем по-отговорни, съвестни и емоционално стабилни. Така че, когато сме във връзка, имаме работа или станем родители, това ни кара да подобрим тези зрели черти. А това, от своя страна, подобрява самочувствието ни.

Ето кога самочувствието достига своя връх

На възраст от 60 до 70 години хората достигат най-високото си ниво на самочувствие. След това обаче започва леко да намалява, а след това силно спада след 90-годишна възраст. Това може да е свързано с факта, че тези хора губят партньорите и социалните си роли. За съжаление, това може да причини депресия, определени разстройства и да навреди на цялостното им благосъстояние.

Нивата на самоуважение могат да варират

Няма значителни разлики в моделите на самооценка по пол, етническа принадлежност или дори поколения. Самочувствието обаче може да се промени както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, в зависимост от това какво се случва в живота ни. Нашият успех в работата, личния ни живот и други стресови събития могат да повлияят на самочувствието ни. Но въпреки тези колебания, все още можете да видите същия модел, описан от изследователите.

Забелязали ли сте същия модел на това как самочувствието ви се е променило в живота ви? Кога сте се чувствали най-уверени досега?