Учените са убедени, че целувките не са само приятен романтичен жест, но могат да бъдат и полезни за здравето ни.

Как по-точно открийте в следващите редове:

1. Целувките ни помагат да отслабнем

Целувките горят калории. Леките и простички целувки горят само 2-3 калории, докато страстните целувки горят от 5 до цели 26 калории в минута. Тоест страстни целувки в продължение на половин час горят до 180 калории, което е повече от 30 минути ходене с умерено темпо и повече отколкото ще изгорите, докато си миете колата. Целувките, разбира се, не могат да заменят джогинга или скачането на въже, но пък са далеч по-приятни.

2. Целувките оказват благоприятно въздействие върху кожата ни и предотвратяват появата на бръчки

Когато се целуваме, използваме над 30 лицеви мускула, т.е. целувките са фитнес за лицето ни, който поддържа бузите ни стегнати и млади.

Докато се целуваме, кръвообращението в лицето се засилва и насърчава производството на колаген в тъканите, който пък е естествен начин за борба с бръчките.

3. Целувките намаляват стреса

Целувките действат успокояващо на нервната система и увеличават продукцията на окситоцин и ендорфин – хормоните, които ни правят щастливи. В същото време целувките намаляват нивата на кортизола – хормона на стреса.

4. Целувките предпазват зъбите ни

Целувките са нещо полезно за зъбите ни, защото увеличават отделянето на слюнка, която отмива бактериите и предпазва емайла ни.

Ето, вече имате още няколко причини да се целувате по-често!