Повечето хора си мислят, че щом тези деликатесни бонбони са толкова вкусни, то най-вероятно ги приготвят само умели сладкари. Не се самозалъгвайте - рецептите за шоколадови трюфели са достъпни за изпълнение от всеки, който има на разположение малко свободно време и в достатъчно количество от любимия си шоколад.
Шоколадови трюфели могат да се приготвят лесно в домашни условия. А най-хубавото е, че тези изтънчени сладкиши стават както с обикновен шоколад, така и с натурален, млечен или бял. Задължително условие обаче е глазурата да е със съдържание на какао не по-малко от 35%, защото колкото по-голямо е количеството на какаото, толкова по-течен става шоколадът, следователно обвивката на трюфела се получава лека, фина и топяща се в устата. От Dama.bg ще ви представим две много лесни рецепти, за да приготвите това шоколадово изкушение сами вкъщи.
ПЪРВИ ВАРИАНТ
Необходими продукти:
• 1,5 ч. ч. захар;
• 0,5 ч.ч. вода;
• 100 г масло;
• 5 с. л. какао;
• 400 г сухо мляко;
• 100 г. лешници
Начин на приготвяне:
1. Залейте захарта с вода и я поставете на печката.
2. Оставете да ври 2-3 минути след като кипне и разбърквайте през цялото време.
3. Изключете печката и в получения сироп добавете маслото и какаото.
4. Разбъркайте добре.
5. Постепенно добавете сухото мляко.
6. Добавете натрошените лешници.
7. Получената смес поставете в хладилника за около час.
8. След като изтече времето, изкарайте сместа и започнете да правите малки топчета от нея.
9. Накрая получените топчета се овалват в какао.
ВТОРИ ВАРИАНТ
Необходими продукти:
• 150 мл гореща вода;
• 200 г масло;
• 100 г какао;
• 250 г захар;
За гарниране:
• какао на прах
• изпечени и счукани орехи или други ядки
• кокосови стърготини
• шоколад (70% какао)
Начин на приготвяне:
В дълбок съд с незалепващо покритие смесете врялата вода, маслото и захарта. Разбърквайте, докато захарта се стопи напълно. В отделен съд смесете какаото и млякото. Разбъркайте добре, добавете захарния сироп и отново разбъркайте до получаване на еднородна смес. Оставете да изстине и оставете за час в хладилника. От охладената смес направете малки топчета, които овалете в желаната смес за гарниране.