Любимият актьор на цяло поколение, Джордж Клуни, наскоро беше гост в едно от най-гледаните американски предавания: Токшоуто "Джими Кимъл на живо!". По време на гостуването си при известния водещ Клуни сподели повече за младостта си и коварно-опасната диагноза, която му е била поставена, когато е бил дете. 

Популярният актьор разкри, че на 13-годишна възраст е бил диагностициран с идиопатична лицева парализа, позната още като Парализа на Бел. Това заболяване представлява аномалия на лицевия нерв, която води до внезапна слабост или парализа на мускулите от едната страна на лицето.

Парализата на Бел се развива остро и най-често засяга само едната лицева половина, като води до временна невъзможност за контрол на лицевите мускули от засегнатата страна на лицето.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jimmy Kimmel Live (@jimmykimmellive)

 

В повечето случаи симптомите на парализата на Бел изчезват сами след известно време, но при някои хора могат да оставят последствия за цял живот.

Признаците на парализата на Бел се появяват внезапно и могат да включват внезапна поява на слабост или дори пълна парализа на едната страна на лицето, затруднено изражение и увисване на лицето, като затваряне на очите или "замръзнала" усмивка, повишено слюноотделяне, болка в челюстта или ушите, повишена чувствителност към звуци, главоболие и загуба на вкус.

В редки случаи парализата на Бел може да засегне нервите от двете страни на лицето.

Точната причина за предизвикването на това заболяване е неизвестна, но експертите смятат, че то се причинява от подуване и възпаление на нерва, който контролира мускулите от едната страна на лицето. Парализата на Бел може да бъде причинена и от автоимунна реакция, която възниква след вирусна инфекция в тялото.

Симптомите обикновено започват да се подобряват в рамките на няколко седмици и само в изключително редки случаи заболяването се появява повече от веднъж в живота.