Чаровният актьор Стефан Иванов познат ни от редица родни кино, TV и театрални продукции определено е сред любимците на екипа ни. Изключително мъжкарското му излъчване в комбинация с актьорския му талант е спечелил сърцето не на една жена. Неговото сърце обаче притежават 3 очарователни дами - дъщерите му Карина (15 г.) и Амина (6 г.) и красивата му съпруга Цветелина. 

Ето какво сподели за най-важната си роля в живота самият Стефан с екипа на Dama.bg:

- Имаш 2 деца и то – момичета. Какво е да делиш дома си с 3 жени?

- Те всъщност са и повече, защото си имаме и баба, която да помага с гледането на децата – тъй като аз много пътувам с работата си, няма да можем да се справим иначе. Та, с 4 жени в една къща е много шумно! Тази ситуация ме кара да си обичам работата още повече, защото там мога да си помълча :) По пътя се наслаждавам на малко време сам със себе си.
Иначе, семейство, като семейство - колкото ги обичаш, толкова те и дразнят.

 - Сформира ли се понякога женски отбор срещу теб?

- Не! С децата си се разбирам повече от добре, достатъчно ми вярват и съм и добър с тях. Така че, отбори няма, ние сме си семейство. Разбира се, имаме своите кризи, но не е нищо различно от всяко друго семейство.

- Смяташ ли, че бащинството може да бъде побрано в някой стереотип - например, дистанцирания баща, който осигурява джобни и пита само за оценките или бащата – приятел, с който дъщерята се съветва по любовни въпроси? 

- Първо, аз мисля, че хората правят жестока грешка с понятието „родител = приятел“. Аз, в класическия смисъл на думата, приятел с децата си не мога и няма как да бъда. Това, в което се опитвам да убедя дъщерите ми – и смятам, че съм успял – е, че родителите са единствените хора, които на 100% във всяка една ситуация, ще мислят на теб да ти е добре. С най-добри, чисти, безкористни намерения. Нямаш гаранция, че друг човек, във всяка една ситуация ще мисли само за теб.
Относно стереотипите… Ако спаднеш към някой от стереотипите за баща по естествен начин – ок, случва се. Но да ти идва едно отвътре, а ти да правиш друго – това не го разбирам. Най-важното, според мен, е да не си криеш чувствата. Аз съм решил, че ще казвам на децата ми по 10 пъти на ден, че ги обичам! За да се чувстват спокойни. И го правя, защото в моето семейство беше друго, с родителите ми не показвахме така открито чувствата си и това ми е липсвало, не съм се чувствал спокоен.


- Казваш ли истината за нещата от живота на децата си?

- Да, не им спестявам нищо. Даже, когато играем на някаква игра, ако мога – ги побеждавам. Иначе, като играеш с баба и дядо и те ти позволяват да победиш, и ти започваш да си мислиш, че си голяма работа. Преди време, може би беше около 4 годишна, малката ми дъщеря – Амина - имаше открит урок по балет. Седмици преди това, тя ме убеждаваше, че наистина е много, ама много добра и че много ще ни впечатли. Отиваме и гледам – тя само се лигави. След урока бях абсолютно откровен – казах й, че не трябва да се заблуждава и че й предстои много работа, ако иска да стане наистина добра. Тя, разбира се, го прие много драматично, получих и доста лош поглед от страна на майка й. Но аз наистина държа да бъда откровен с тях! 

-  Как комуникирате с момичетата – споделят ли с теб?

Амина така или иначе споделя всичко, тя още е малка… Виж, голямата – Карина - вече е по-интересна… Тя по принцип свободно ми говори за всичко. Даже наскоро ми каза, че хич не се притеснява от която и да е тема, може да си говори с нас за всичко. А пък аз си говоря с нея, както си говоря с приятелите ми! Просто не смятам, че когато си около децата си, трябва да се преструваш, за да започнат да те идеализират. Смятам, че отношенията между хората не трябва да се идеализират – всеки може да има своите падения, кризи и скандали.

-  Как се отразява работата ти – пътувания, роли, отсъствия – на отношенията ти със семейството ти?

- О, много добре! Много хубаво си почивам (смее се). Обичаме се, но имаме нужда и да не се виждаме, да си отдъхнем един от друг, да останем насаме със себе си.
Естествено, моите пътувания се отразяват добре на семейството ми и от финансова гледна точка. Колкото повече работа, толкова повече подаръци можеш да донесеш като се върнеш :)
Само, може би, на малката ми дъщеря й липсвам повечко. С другите май даже доста сме свикнали в този ритъм и когато дойдат – например – коледните празници, става сложно.

- Баща или актьор – кое, според теб, е по-отговорно и трудоемко?

- Аз лично хабя повече нерви вкъщи, отколкото в работата си. От много години работя с Асен* (*Асен Блатечки, актьор и режисьор, с който Стефан Иванов работи във всичките постановки на театрална къща „Вива Арте“) и с него имаме близка визия за нещата – приемаме работата като нещо, което ни доставя удоволствие. Подобно на него, и аз в нашата професия не си падам по онова преминаване през катаразис и скъсване на нерви, за да направим нещо невиждано и нечувано, което само ние ще си знаем какво е - ще ревем и ще се тръшка… Приемам актьорството като нещо, което ми доставя удоволствие и в мига, в който това престане да е така, аз няма да издържа и ще спра.
Така че, в личен план влагам много повече нерви и притеснения. Например, имам фобия към болно дете. Като кихне детето, изпадам в голяма драма – през нощта се става, взима се такси, отива се по дежурни лекари… Не искам да си общувам с никой, ако някое от децата ми е болно, само това ми е в главата. Майка ми е била такава и явно съм го наследил от нея. А като имаш деца, особено като се малки, те си боледуват доста често. И на мен това много ми се отразява! 

-  Коя е любимата твоя роля на дъщерите ти?

- Малката ми дъщеря все още не е гледала нищо от моите роли. Карина май е гледала всичките ми постановки, но не съм сигурен точна коя й беше любимата ми роля. Тя много обича да идва, даже някои от постановките ги гледа зад кулисите… Понякога се чудя дали идва да гледа мен или да си говори с Милена*, хаха! (*Милена Маркова - актриса, колежка на Стефан Иванов, участват заедно в много постановки на театрална къща „Вива Арте“). Изпитва някаква нужда да седне и да си говорят безкрайно.

-  Смяташ ли, че някоя от тях би поела по пътя ти – към театрално или друго изкуство?


- Карина имаше някакви такива наклонности, а пък и двете са хем достатъчно красиви, хем достатъчно емоционални… Предполагам, че ако ги пратя в някоя театрална студия, много ще им хареса… Не знам.

Виж, аз не бих ги спрял за нищо. Но, ако ме питат… Ако не ме питат – да правят, каквото си искат. Но, ако ме попитат за мнението ми, ще е по-скоро – не! И то не, защото е много интересно да се говори така и защото повечето колеги говорят така, а защото наистина има защо да се говори така!

А ако искате да видите Стефан Иванов и в ролите му на сцената, не пропускайте постановките на театрална къща "Вива Арте" от новия театрален сезон с негово участие - "Бившата жена на моят живот", "Пуканки", "Опасно за живота" и "Вик за любов". Обещаваме Ви много смях, забавни ситуации и отлична актьорска игра както от Стефан Иванов, така и от любимците ни Асен Блатечки, Милена Маркова и Невена Бозукова.