Отново е май. Отново всичко разцъфна. Появиха се птичките, пчеличките и някъде там, между цялата красота на света, са и нашите абитуриенти. Децата пораснаха! 

Дойде времето от година, в което развълнувани майки и татковци започват да харчат големи суми пари, за да изпратят своето малко дете в дебрите на живота, пожелавайки му попътен вятър. Мога да пиша много относно цялото безумие, свързано с хвърлянето на тази огромна купчина пари, което се случва на такива събития, но няма да го направя. Само ще спомена, че за мен отпразнуването на такива празници по този начин е абсолютно безсмислено и породено от тотален кич и показност.

Искам да направя нещо друго. Искам да се обърна към всички онези хора, които сега са в разцвета на силите си и на които им предстои да се сблъскат с магията на живота. Защото е точно така – животът е една магия. Магия, която може да ви даде от най-лошото до най-доброто и това да се случи в порядъка на минути.

Бъдете готови, скъпи младежи. Бъдете готови да падате.

И когато това се случи, искам да знаете, че ще боли. Адски ще боли... Защото онзи живот, на чиито праг в момента сте застанали, е суров и жесток, не дава нищо на никой даром. Ще се наложи да си скъсате задника. И това няма да е само понякога, а доста често. Но и това не трябва да ви отказва, напротив. Трябва да ви мотивира да продължавате да се борите за постигането на мечтите си. Мечти, които сега изглеждат малко далечни и малко плашещи, но които благодарение на стремежа и волята ви, могат да бъдат достигнати.

Не спирайте! Вървете, вървете, вървете.

Не губете силата на гласа си. Не губете жаждата си за живот. Не губете себе си. Не забравяйте, че вече никой няма да гледа на вас като на деца, освен на интервюто ви за работа, където ще им липсва опитът ви. Но не се бойте, скачайте. Опитът идва с времето. Започнете отнякъде, след това бъдете безспирни. Бъдете главаната буква в изречението. Оставете гласът ви да се чува, но също така се вслушвайте в гласът на хората, които вече са минали от там. Забравете за мързела. Изключете тази дума от речника си напълно. Тотално! Тя ще ви е непотребна. Ако следвате своя собствен път и правите това, което искате, повярвайте ми, вие самите няма да има нужда да мързелувате.

И някъде между всичко това не забравяйте, че сте били деца. Не забравяйте, че колкото и тежко да е понякога, животът винаги ни дава шанс за почивка. Вие също ще имате моменти, в които да вземете вашата глътка свеж въздух. Използвайте я качествено. След което отново смело напред. Пътувайте. Не забравяйте, че дрехите не правят човека. Някой някъде беше казал, че няма значение колко са стари обувките ви, ако се разхождате с тях из Париж. Обещавам да не ви подведа, ако се вслушате в тези думи.

Пожелавам ви да имате забележителен празник. Направен според стандарта и вкуса ви. Облечете си най-хубавите рокли, най-елегантните костюми. Вземете най-скъпите и лъскави коли, ако това ще ви направи щастливи. Викайте докато не останете без глас. Снимайте се. Правете снимки за Инстаграм, Фейсбук, Снапчат и прочие. Но не забравяйте, че когато се събудите на другата сутрин вече няма да сте принцесата на бала, а само тази на татко. Вие ще сте свободни и пораснали личности, които трябва сами да хванат юздите на живота си в ръце. Бъдете готови за цялата купчина от емоции и преживявания, която ви очаква. Обещавам ви, че ще е зверски яко и ще си заслужава.

Скамейката е ваша! Дерзайте!