Ако в новогодишния списък със задачи сте добавили желанието да свалите излишни килограми, да се храните здравословно и да експериментирате в кухнята, то следващата рецепта е точно за вас.

Тя събира на едно място полезните свойства на цитрусите, които засилват метаболизма и подпомагат отделянето на токсини. Бананите са изключително полезни с богатството си на минерали, а джинджифилът подпомага изгарянето на излишните мазнини. Зелените зеленчуци са богати на протеини, желязо и алкални минерали. Авокадото е източник на полезни мазнини, които носят енергия и подпомагат изгарянето на подкожните такива. Смесвайки всичко това се получава витаминозна бомба, която поддържа добрия баланс на тялото и същевременно спомага за отслабването.

Зеленото смути може да се използва като пълноценна храна за закуска, следобедно похапване, а защо не и за целодневен разтоварващ детокс. В този случай е добре да пиете повече течности, за да активизирате отделителната си система. Дозата от 4 чаши разделете на 4 „хапвания” по часове, за да не изпитвате силен глад. В края на деня пък ще усещате лекота и удовлетворение, че сте се погрижили за себе си, пък макар и само с еднодневен детокс.

Зеленото смути може да включите и като пълноценна ежедневна закуска към други диетични режими. Така с първата си чаша за деня ще си набавяте пълноценни витамини, минерали и ще подпомогнете изчистващите процеди в тялото си.

за 4 големи чаши:
4 портокала за сок
2 лимона за сок
1 грейпфрут за сок
4 добре узрели банана
1 меко авокадо (по желание)
150 г. био спанак
1 ч.л. био сушен джинджифил (ако имате много мощен блендер, може сложите вместо сушен 2 см. пресен корен)

Изцедете цитрусите, като е желателно да получите от тях около 600 мл. сок. Ако тези плодове не са достатъчни, може да добавите още 1 портокал.
В блендер кана сложете 4 меки банана, авокадо, спанак, джинджифил и получения сок. Разбийте до хомогенност и се насладете на малки глътки. Смутито може да се съхранява в хладилник до 48 часа.