Необходими продукти
за 40 бр.
400 мл. вода
200 мл. олио
1 ч.л. сол
400 гр.брашно
10 яйца
Още: 2 пакетчета нишесте (ванилия, шоколад) по избор, 1,200л. прясно мляко 10 с.л. захар, краве масло (60 гр.), есенция ром и ванилия
Начин на приготвяне
В съд на котлона сипете вода, олио и сол.След завиването сипете цялото количество брашно и бъркайте енергично. Веднага махнете от котлона и оставете да изстива. Разбийте с миксер яйцата. Към тях добавете хладното тесто и разбийте с миксер до образуване на еднородна, гладка смес.
С шприц щприцовате еклери. Печете на 180 градуса с вентилатор, 25 минути без да отваряте фурната. Изключете фурната и ги оставете вътре да изстиват.
След около 10 минути открехнете вратата на фурната. Охладените еклери разрязвате на две. На котлона слагаме 500 мл. мляко да заври. Отделно в 100 мл. разбиваме нишестето и като заври млякото го прибавяме към него. Като се сгъсти слагаме 30 гр.кр.масло и половин есенция ванилия. Като започне да прави балончета се маха от котлона и се пълнят еклерите докато е горещо.
С останалото мляко правим кафявия крем по същия начин. От един крем се напълват около 20 еклери
Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук