Когато слънцето постепенно изгубва яркостта си, дните стават по-къси, а нощите по-дълги, може да се появи чувство на апатия и отпадналост. Това са двата най-чести симптома на есенната депресия, от която се счита, че страдат 10% от хората в света.

Продължете да четете статията ни, за да разберете как може сами да облекчите това състояние и да възвърнете доброто си настроение.

Здравословен начин на живот

След енергичното лято изпълнено с партита и много положителни преживявания, с настъпването на есента е от особена важност да си създадете стабилен график за сън и да си набавяте нужните часове през нощта.
Физическата активност също може да ви помогне в регулирането на съня си и да ви ободрява сутрин. Ако пък чувствате недостатък на витамин Д от слънчевите лъчи, може да пробвате светлинната терапия. Тя се състои в стоене под флуоресцентна лампа всеки ден между 30 и 60 минути. Освен това е важно да си набавяте разнообразна и питателна храна, защото полезните вещества в диетата са в основата на ползотворния живот и са важни не само по време на есенната депресия.

Техники за релаксация

Дихателните техники, медитацията и йогата ще ви помогнат да забавите темпото, да повишите осъзнаването си за случващото се в живота ви и по този начин да намалите нивата си на стрес. Не бързайте да свършите всичко наведнъж, а отделяйте време както за задачите, така и за себе си.

Водене на дневник

Дневникът може да ви помогне да обърнете внимание на мислите, чувствата и желанията, които сте имали през деня. Пренасянето на преживяванията ви на хартия ще ви помогне да разберете по-добре мисловните процеси, протичащи във вас, и да намалите нивото на напрежение. Също така е полезно да отбелязвате какво хубаво се е случило през деня или за какво може да се похвалите.

Грижа за себе си

Грижата за себе си се крие в осъзнаването на вашите емоции и нужди, в отделянето на време за физическото и емоционалното ви благополучие. Опитайте се да не се съдите, дайте си правото да правите грешки и проявете състрадание към себе си. Това не означава да се самосъжалявате, а да приемете себе си, да признаете чувствата и слабостите си и да осъзнаете способността ви да преодолявате трудностите. Това създава добро отношение към себе си, което ще ви помогне в облачните дни дори след есенния сезон.

Малки удоволствия

Създайте си списък с 3 до 5 неща, които ви носят радост и удоволствие. Не е нужно това да бъдат скъпи или отнемащи време дейности, а малки неща като любимата топла напитка или четене на интересна книга.