Пролетното почистване получава цялото внимание, нали? А не бива! Истината е, че повечето от нас не могат да намерят време да почистят и подредят всяко кътче от дома си всяка пролет. Едно добро решение е да разпределим задачите във времето, за да не се налага да правим всичко наведнъж и съвсем да се отчаем.

Можеш да разчистиш тези 10 вещи през есента, за да подготвиш дома си за празниците и да намалиш работата за пролетта. Трябват ти само чували за боклук, торби за вещите и продуктите, които искаш да дариш, и малко търпение.

В кухнята

Подправки. Извади всички подправки от шкафовете и прегледай сроковете им на годност. Разбира се, не е нужно да сме много стриктни с крайния срок на подправките, но е факт, че те губят своите качества след време. Затова е време да изхвърлиш онази екзотична подправка на 7 години, която не ползваш. Направи си списък с подправките, които изхвърляш, за да ги подмениш с нови.

Фризерът. Понякога фризерът ни се превръща в черна дупка, в която разни неща просто потъват и никога не излизат обратно. Есента е идеалното време да разчистиш фризерът и да го подготвиш за зимата.

Шкафът с храна. Сигурни сме, че и там ще откриеш консерви или пакети с отдавна изтекъл срок на годност.

В гардероба

Сандали и летни обувки. Бъди напълно честна – кои обувки носи това лято? Останалите просто изхвърли. Особено ако две поредни лета не си носила дадени обувки, това едва ли ще се промени и през следващото лято. А с изхвърлянето на старите обувки ще освободиш място за нови, които наистина ще носиш. 

Бански. Време е да си признаем – всички си купуваме нови и нови бански, но рядко изхвърляме старите, нали? Защо ти е да пазиш бански, които не носиш? Нека и те се присъединят към неизползваните обувки.

Летни дрехи. Тук принципът е същият, ако цяло лято не си носила нито веднъж дадена дреха, е време да я дариш или изхвърлиш в специалните контейнери в някои големи градове, за да бъде рециклирана.

В детската стая

Играчки. Предполагаме, че децата ти имат планини от счупени играчки. Все пак е добре да ги питаш за мнението им, за да не се окаже, че си изхвърлила любимата им (макар и счупена) играчка. Най-добре превърни изхвърлянето в игра, в която и те ще участват.

Във всекидневната 

Списания и книги. Направи един бърз оглед на списанията и изхвърли остарелите и безполезни. Потърси из домашната библиотека книги, които знаеш, че никога повече няма да прочетеш, и ги дари на някоя библиотека. Сигурни сме, че ще се чувстват по-добре в новия си дом, където някой ще има възможност да ги прочете.

В спалнята

Чекмеджетата. Спалните ни може да изглеждат подредени на пръв поглед, но по-добре никой да не отваря чекмеджетата! Там се крие страшен хаос от безполезни вещи. Защо не ги разчистиш, за да имаш повече пространство, което скоро пак ще бъде погълнато от хаоса, но това е кръговрата на живота...

Бонус: Можеш да си направиш малко състезание. Настрой таймера на телефона си на 15 минути и се опитай да намериш възможно най-много предмети, които могат да се изхвърлят или преместят за съхранение другаде.

В банята

Ненужните продукти. Със сигурност имаш из банята продукти, които не ползваш, но ги държиш без причина. На нас често ни се случва да си купим даден продукт, да го използваме, да не ни хареса, но да ни е жал да го изхвърлим, защото сме дали пари. Но в това няма никаква логика! Вместо такива продукти да задръстват банята ти, просто ги насочи към кофата. Не забравяй да изхвърлиш и старите гримове, които не ползваш.