Метростанциите от третия лъч на метрото ще носят имената на знакови личности от историята и географски области. Имената им бяха гласувани от комисията по образование към Столичния общински съвет. При избора общинарите са се съобразявали с това имената да служат за максимално улеснение при ориентацията в метрото, предаде "Монитор".

Πълният cпиcъĸ нa oбщo 15-тe cпиpĸи в пocoĸa oт "Xaджи Димитъp" ĸъм "Гopнa бaня" вĸлючвa: бул. “Владимир Вазов”, “Тракия”, стадион “Георги Аспарухов”, ж.к. “Хаджи Димитър”, “Театрална”, “Орлов мост”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Христо Ботев”, “Медицинска академия”, бул. “България”, бул. “Цар Борис III”, “Мизия”, ж.к. “Овча купел”, ж.к. “Овча купел II”, кв. “Горна баня”.

Първият етап от третата линия на метрото ще свързва бул. „Владимир Вазов“ и „Красна поляна“ и ще бъде с дължина 8 км. Вторият етап е от „Красно село“ до „Овча купел“ с дължина 4 км. Очакванията са третия лъч на метрото да бъде пуснат до края на 2019г.

По линиите на новото метро ще се движат и нови влакове, които ще могат да се управляват без машинист. Вече започна и тестването на един от тях, а през лятото ще пристигнат още 4 мотриси. По третата линия на метрото ще има и стъклени стени на пероните, които ще са с височина 1,5 м и ще се отварят, когато влакът е пристигнал.