Те не са разчитали на богатството на мама и татко, за да успеят. Не, те са постигнали всичко сами и днес са шестима от най-богатите мъже в света. Богатството им възлиза на милиарди долари, а всички си мечтаят да бъдат като тях. Като деца обаче те са били „зубъри“, „ексцентрични особняци“, „калпазани“ и т.н.

Дали и вашето дете един ден ще стане милиардер? Как да повишите шансовете му за успех? Може би отговорът се крие в детството на тези предприемачи:

1. Марк Зукърбърг: Зубърът

Родителите на Марк са го подтикнали да се развива. Те споделят, че са му спестявали финансовите проблеми в семейството, насърчавали са го да открие хобита, които му харесват, и да бъде горд със себе си, но в същото време са поставяли и ясни граници.

Малко след 2000 г. Зукърбърг създава програма, която използва изкуствен интелект, за да предскаже какви са музикалните предпочитания на потребителите, и тогава е изкушен да пропусне колежа. Но за негово щастие, той отива в Харвард и за краткия си престой там успява да създаде „Фейсбук“ и дори среща бъдещата си съпруга – Присила Чан. Тя описва Марк като зубър, който не се вписвал особено.

2. Джеф Безос: Особнякът

Джеф Безос е създателят на „Амазон“ и горд собственик на богатство от 90 млрд. долара. Безос е отгледан от майка си и от доведения си баща, а през лятото е работел във фермата на баба си и дядо си. В училище е бил отличник и дори печели стипендия, преди да влезе в Принстън, където е един от 20 студента, учещи електронно инженерство и компютърни науки.

Един негов състудент си спомня: „Той не беше известен тогава, а гениални хора имаше навсякъде. Ние от електронното инженерство бяхме тиха мъжка група от особняци.“

3. Лари Елисън: Калпазанинът

73-годишният основател на корпорацията „Оракъл“ притежава 60 млрд. долара. Той е бил отгледан от своята пралеля и прачичо. Според роднините му той е бил непослушно и упорито дете, което рядко е слушало учителите. Той имал проблеми и с доведения си баща, с когото често се е карал като тийнейджър. През 1977 г. той създава компанията за компютърни технологии „Оракъл“, инвестирайки 2000 долара. Следват няколко трудни години, но до средата на 80-те компанията е една от най-успешните начинаещи фирми в Силиконовата долина.

4. Бил Гейтс: Детето чудо

Гейтс израства в Сиатъл. Баща му е успял адвокат, а майка му е директор на банка. Първият досег на Гейтс до компютрите е в края на 60-те години, когато е още дете. По това време малко младежи могат да се похвалят с достъп до компютър. Така се заражда страстта му към електрониката и програмирането. Той започва първата си работа в областта, когато е на 16 г.

Гейтс си спомня, че тогава бил известен като дете чудо в програмирането, но интересното е, че в компанията работели много добри програмисти и те не били чак толкова впечатлени: „Пишех код, а тези невероятно интелигентни хора го преглеждаха и ми казваха „Не е добре, не е добре“, благодарение на това за една година уменията ми да програмирам се подобриха значително“, спомня си Гейтс.

5. Майкъл Блумбърг: Обикновеното дете

Блумбърг е роден Бостън, в семейство от средната класа. Той не бил нито невероятен ученик, нито невероятен атлет, въпреки това бил упорито дете. Успява да стане скаут от ранг „Орел“ още преди да навърши нужната минимална възраст. Според сестра му той бил съвсем обикновено дете.

По-късно следва бизнес в Харвард и отива да работи на Уол Стрийт. След това става партньор  в Salomon Brothers. След като натрупва достатъчно средства, той стартира собствената си компания, която предоставя информационни финансови услуги. Тогава са му нужни 10 млн., за да я започне, а днес богатството му се изчислява на 53 млрд. долара. Той дори е бил кмет на Ню Йорк.

6. Аманчо Ортега:  Бедното момче

Аманчо Ортега е съосновател на популярна модна марка. Той израства в бедната следвоенна Испания. На 14 години вече мечтае за успех и богатство, защото си спомня как семейството му живеело на кредит и се е случвало да не може да си позволи дори храна. Този шамар, който му удря съдбата в ранна детска възраст, е началният тласък към успеха му.