Сигурно знаеш, че здравето на кожата ти зависи от диетата ти. Не е тайна, че вредните храни и нездравословният начин на живот се отразяват на външния ти вид след време, но знаеш ли, че втора чаша вино или допълнителна филия хляб може почти веднага да влоши състоянието на кожата на лицето ти? В следващите редове можеш да прочетеш част от проучването на д-р Нигма Талиб върху някои храни – захар, глутен, мляко и вино, както и полезни съвети как да подобриш вида на кожата си.

1. Млечно лице

Обичайните симптоми са подути клепачи, тъмни кръгове под очите, пъпки около брадичката. Всички тези симптоми показват, че имаш непоносимост към мляко и е добре да спреш да консумираш мляко и млечни продукти.

Как да се справиш: Спри млечните продукти за три седмици. Ако млякото е основният виновник за кожните проблеми, не само лицето ти ще се изчисти, но храносмилането ще се подобри и енергията ти ще се повиши.

2. Глутеново лице

Обичайните симптоми на хора, които имат непоносимост към глутен, са подути, зачервени бузи, акне и обезцветяване около брадичката. Експертите вярват, че около 15% от хората имат непоносимост от глутен.

Как да се справиш: В зависимост от степента на непоносимост, е добре да се посъветваш със специалист, който да направи нужните изследвания и да ви предложи правилна диета. Ако глутенът е основният причинител на кожните ти дефекти, изключи го изцяло от храната си. Пий много вода и не забравяй да консумираш нужното количество фибри от други продукти.

3. Захарно лице

Хората, които имат непоносимост към захар, имат много бръчки на челото и линии на челото си, подути очи и суха кожа. Захарта се свърза с колагена и причинява отпускане на кожата.

Как да се справиш: Не яж продукти, които съдържат вредния високофруктозен царевичен сироп. Добре е да избягваш въглехидрати като бял хляб, стой далеч от преработени захари и храни. Вместо обикновената бяла захар, използвай мед, кленов сироп, агаве или друг естествен подсладител.

4. Винено лице

Обичайните симптоми при хора, които прекаляват с алкохола или имат непоносимост към него, са бръчки между веждите, разширени пори, дехидратирана кожа, зачервени бузи и линии под носа.

Как да се справиш: Стой далеч от бутилката за поне 3-4 седмици, ще забележиш невероятно подобрение в състоянието на кожата ти.