Те победиха други над 4300 претенденти от 150 държави и спечелиха най-високите оценки на жури от над 300 инвеститори

На специална Webit церемония GROW@COP, проведена в конферентния център на Председателството на Конференцията на ООН в Дубай, Webit обяви от 10-те компании финалисти стигнали до COP кръгa на една от най-големите световни програми и състезания за иновации в напреднал стадий на развитие - Founders Games. Те ще имат възможността да участват във финалите на Founders Games, които по традиция ще се проведат по време на Световния Икономически Форум в Давос през януари.

Церемонията уважиха г-жа Афшан Хан, помощник генерален секретар на ООН, представители на инвестиционния световен елит, министри, политици и иноватори.

Webit Foundation си партнира с независимия акселератор за климатичните промени UICCA, воден лично от нейно кралско величество Шейха Шамма, прогресивен член на кралската фамилия на Емирствата. Преди голямата церемония на 10ти, от 3 до 9ти декември се проведоха полуфиналите на Founders Games, в които полуфиналистите от вертикалите - здравеопазване, енергия, мобилност, образование, чисти технологии, храна & агро технологии и финанси представиха компаниите си пред жури от над 100 световни инвеститори.

Нека ви представим кои са финалистите на Founders Games GROW@COP

BeeHero, иновативна израелска компания, създадена през 2017 г. Мисията на компанията е да се справи с тревожния спад на пчелните популации. BeeHero инсталира усъвършенствани сензори както в кошери, така и в полета, като стратегически събира аудио и биологични данни. Чрез прилагането на собствен анализ на изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML), BeeHero трансформира тези данни - безценни за пчеларите, така и за производителите.

В основата на подхода на Nilus е разработването на технология за директно набавяне на храни, изложени на риск от похабяване от фермери и производители. След това тази храна се разпределя ефективно сред общности с ниски доходи. Чрез използване на технологии и насърчаване на инициативи, ръководени от общността, Nilus не само се справя с хранителните отпадъци, но също така гарантира, че питателната и достъпна храна достига до тези, които имат най-голяма нужда от нея.

Novoloop е технологична компания, която се ангажира да се справи с проблема с пластмасовите отпадъци и да създаде по-устойчиво бъдеще. Компанията изобретява химическа технология за преобразуване на пластмасови отпадъци след потребление в първите в света химически рециклирани нисковъглеродни еластомери.

OroraTech дава възможност за по-добри решения за устойчивост на климата чрез непрекъснати топлинни данни от космоса. След пускането на първия термичен сензор FOREST-1 през 2022 г. и последващото въвеждане на FOREST-2 през 2023 г. беше създадена мрежа от сензори за непрекъснато наблюдение на температурата на Земята в глобален мащаб. Само в рамките на три минути технологията предупреждава клиентите, ако активите им са изложени на риск, като гарантира навременни действия.

HeyCharge е компания основана през 2020 година. HeyCharge гаранита евтино и надеждно зареждане на електрически превозни средства (EV). Те заменят традиционните интернет връзки на всяка станция за зареждане със сигурна, базирана на токени комуникационна система през смартфоните на потребителите. Това решение осигурява бързо и напълно надеждно зареждане, дори в предизвикателни среди като зони с ниско покритие или без покритие, включително подземни паркинги.

PlanetWatch въвежда увлекателен елемент на геймификация към мониторинга на качеството на въздуха. Този подход не само повишава осведомеността, но и насърчава активното участие в усилията за мониторинг. PlanetWatch изгражда своята мрежа чрез използването на компактни монитори за качество на въздуха, които безпроблемно предават данни към облачна платформа.

inHEART е компания, която е специализирана в разработването на авангардни софтуерни решения, предназначени специално за кардиолози. inHEART създава цифрови дубликати на сърцата на пациенти. Тези цифрови изображения служат като безценни инструменти за кардиолозите, като предлагат подкрепа при лечението на сърдечни аритмии и подпомагат прогнозирането, скрининга и превенцията на различни сърдечни заболявания в общата популация.

AwanTunai е водеща финтех компания в Индонезия. Тя е в челните редици на дигитализирането на офлайн веригата за доставки на бързооборотни стоки. Компанията ефективно се справя с оперативните и финансовите предизвикателства за офлайн доставчиците чрез интегриране на ERP софтуерни плъгини и вградени решения за финансиране.

Payflow – компания, основана през март 2020 г. Payflow предоставя достъп при поискване на потребителите до техните заплати, освобождавайки ги от строгите графици на плащане. Други функции на приложението са: Learnflow (платформа за финансово образование), Saveflow (интегрирана виртуална и автоматизирана система за спестявания) и Flexflow (платформата за компенсации).

ATLANT 3D е датска компания за дълбоки технологии, основана през 2018 г., за да революционизира електрониката атом по атом. Компанията разработва фундаментално различна и иновативна микро- и нанофабрикационна платформена технология, която позволява атомно прецизно усъвършенствано производство на модерни материали и електроника.

Относно Founders Games

Founders Games получава годишно над 4500 заявления (от 150+ страни) от компании в етап на растеж (оценка между $30M и $300M) и чрез използване на колективния интелект на над 300 глобални етапа на растеж VC инвеститорите избират чрез пет конкурентни кръга до 10 компании като финалисти на специална гала церемония по награждаването в Давос по време на седмицата на WEF всяка година. Въз основа на условията и правилата на състезанието, избран брой финалисти получават част от инвестиционната награда от $6 милиона и всички те обикновено затварят инвестиционен кръг от $5 до $50 милиона в рамките на 4-5 месеца, след като бъдат обявени за финалисти. Финалистите от последните 6 години комутативно са увеличили привлечения капитал кратно 6,9 пъти. Всички те генерират социална и екологична промяна заедно с много успешни и бързо развиващи се предприятия.