Дали можете да познаете кои са били най-хитовите песни на любимото ни десетилетие? Помислете малко и вижте как сте се справили, защото ви представяме най-слушаните песни за всяка година от 90-те.

Данните са според класацията на „Билборд“ – най-престижната медия за музикални класации.

1990: “Hold On” на Wilson Phillips

„Уилсън Филипс“ е женска вокална група от Калифорния, която се състои от Карни Уилсън, Уенди Уилсън и Чайна Филипс. Всъщност две от дамите са сестри, но музиката е в кръвта и на трите, защото две от тях са дъщери на Брайън Уилсън от „Бийч Бойс“, а Чайна Филипс е дъщеря на Джон и Мишел Филипс от групата „The Mamas & The Papas“. През 1993 г. групата се разпада, но трите се събират за кратко през 2004 г. и отново през 2010 г.

1991: “(Everything I Do) I Do It For You” на Брайън Адамс

Брайън Адамс е канадски изпълнител, а дебютът му в годишната класация на „Билборд“ е точно с тази песен. Освен това “(Everything I Do) I Do It For You” е един от най-продаваните сингли в историята – от него са продадени повече от 15 млн. копия в цял свят. Песента е част от саундтрака на „Робин Худ: Принцът на разбойниците“.

1992: “End of the Road” на Boyz II Men

Boyz II Men е една от най-обичаните банди на 90-те. R&B групата спечели слушателите със своите емоционални балади, каквато е и “End of the Road”.  През 1992 г. парчето се задържа цели 13 седмици на върха на класацията за най-горещите хитове и накрая става и парче на годината.

1993: “I Will Always Love You” на Уитни Хюстън

Спокойно можем да кажем, че 90-те бяха десетилетието на любовта, защото слушателите не можеха да се наситят на емоционалните балади. “I Will Always Love You” е най-известното парче на покойната Уитни Хюстън, но оригиналът всъщност е на кънтри певицата Доли Партън. Както Хюстън, така и Партън са били на върха на класациите с изпълнението си на тази песен, а Хюстън даже държи рекордът за най-продаван женски сингъл в историята.

1994: “The Sign” на Ace of Base

“The Sign” е поп хит от шведската група Ace of Base. Песента е била 6 непоследователни седмици на върха на класацията на „Билборд“, освен това е използвана в много сериали и филми.

1995: “Gangsta’s Paradise” на Кулио

"Gangsta’s Paradise” е страхотна рап песен от рапъра Кулио, за нея той печели награда „Грами“ за най-добро рап соло и две награди на MTV за най-добър клип към рап песен и за най-добър клип на филмова песен. Парчето също е един от най-продаваните сингли в историята. В клипа участва Мишел Пфайфър, а песента е към филма „Опасен ум“, в който Пфайфър играе учителка. Ако пък се чудите за ритмичния и нежен припев, ще ви кажем, че той е от песента на Стиви Уондър "Pastime Paradise“.

1996: “Macarena” на Los del Rio

Испанското дуо Los del Rio плени целия свят със своя денс хит “Macarena”. Танцът от песента се превърна във феномен и сме сигурни, че и вие сте го танцували в някакъв момент от живота ви. Бихме казали, че “Macarena” беше “Gangnam Style” на 90-те, като “Macarena” си е по-хубава, защото... сме пристрастни!

1997: “Something About the Way You Look Tonight” на Елтън Джон

Още една любима любовна песен от 90-те. Песента и клипа към нея са посветени на принцеса Даяна, която в онази година загива в автомобилна катастрофа. Според „Рекордите на Гинес“ това е най-продаваният сингъл, откакто се води музикална класация, и е продаден в 33 млн. копия.

1998: “Too Close” на Next

R&B-то беше много популярен жанр през 90-те и доказателство за това е песента “Too Close” на Next. Клипът и текстът са доста сексуални, но те, разбира се, бледнеят пред някои днешни песни. Песента е платинена и е най-големият хит в класацията на „Билборд“, макар че ние не сме съгласни.

1999: “Believe” на Шер

Песента на Шер “Believe” слага край на десетилетието. Това е първата хитова песен, която използва Auto-tune, т.е. програма за обработка на гласа. Точно тази програма е отговорна за интересното компютърно звучене на гласа на Шер. Песента е №1в много държави, включително САЩ, Канада, Великобритания и Германия. Песента бетонира статута на Шер като поп икона, а по радиото я въртят и до днес.